Training of the Partners of the GOLDEN THREAD Project at the T.S.C.C.

Training of the Partners of the GOLDEN THREAD Project at the T.S.C.C.

Την εβδομάδα 20-24 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας της Κύπρου, δύο σημαντικές δράσεις του έργου Golden Thread (Δράση 2, του Προγράμματος Erasmus): Building Family Bonds and Parenting Skills as a Means to Reduce Recidivism in European Prisons.

Στο Πρόγραμμα Golden Thread Erasmus KA2 (2021-1-PL01-KA220-ADU-AA6C3181) συμμετέχουν ως Εταίροι οι οργανισμοί FRAME από την Πολωνία, APROXIMAR από την Πορτογαλία,  Life Long Learning από την Αθήνα και η Θ.Σ.Ε.Κ. από την Κύπρο. Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Πανεπιστήμιο Lodz της Πολωνίας. Τη Δευτέρα 20 και την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η τρίτη διακρατική συνάντηση (Transnational Project Meeting) του Προγράμματος στην Κύπρο. Σκοπός της συνάντησης, κατά την πρώτη ημέρα, ήταν η παρουσίαση των βασικών παραδοτέων του Προγράμματος και συγκεκριμένα η πρόοδος του Ψυχοεκπαιδευτικού Προγράμματος (Family Learning Curriculum) για τους κρατούμενους και το πλάνο αξιολόγησής του (pre- and post-evaluation), καθώς και ο Οδηγός των Εκπαιδευτών (Trainers’ Guide) και το Εγχειρίδιο των Εκπαιδευομένων (StudentHandbook), των οποίων την ευθύνη έχει η Θ.Σ.Ε.Κ. Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκε από τους Εταίρους από την Ελλάδα και το Athens Lifelong Learning Institute η μεθοδολογία και το πλαίσιο εργασίας της Ομάδας Υποστήριξης Οικογενειών (Family SupportGroup). Στη συνέχεια, συζητήθηκαν  η πρόοδος των 60 συνεντεύξεων με πρώην κρατούμενους, επαγγελματίες και μέλη της οικογένειας των κρατουμένων, καθώς και των 400 ερωτηματολογίων, που θα συλλεχθούν από κρατούμενους από κάθε χώρα. Δοθήκαν, τέλος, διευκρινίσεις για την κωδικοποίηση των συνεντεύξεων και των ερωτηματολογίων αντίστοιχα. Κατά τη δεύτερη ημέρα, δόθηκε έμφαση στον προγραμματισμό και στα χρονοδιαγράμματα των δράσεων του Προγράμματος, σε θέματα οικονομικής διαχείρισης (Financial Management) και στις δραστηριότητες διάδοσης (Dissemination Activities), ενώ τονίστηκε και η ανάγκη για προσέλκυση περισσότερων ατόμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Tέλος, τέθηκε σε συζήτηση η ημερομηνία διεξαγωγής του τελικού συνεδρίου, για την ολοκλήρωση του Προγράμματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Πολώνια, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη 2024.

Οι εταίροι απήλαυσαν τη φιλοξενία που παρείχε η Θ.Σ.Ε.Κ., η οποία περιλάμβανε πρόγευμα και μεσημεριανό γεύμα στις εγκαταστάσεις της Σχολής, καθώς και δείπνο σε εστιατόριο στο κέντρο της Λευκωσίας.

Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Golden ThreadErasmus KA2 (2021-1-PL01-KA220-ADU-AA6C3181)

Η εκπαίδευση των εκπαιδευτών του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «The Golden Thread» πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως και τις 24 Νοεμβρίου 2023 στη Θ.Σ.Ε.Κ. Στην εκπαίδευση συμμετείχαν εκπρόσωποι των οργανισμών και φορέων που είναι Εταίροι στο Πρόγραμμα.

Η εκπαίδευση ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης (21 Νοεμβρίου) και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (24 Νοεμβρίου). Ως κύρια θεματική της πρώτης ημέρας ήταν η εισαγωγή και παρουσίαση των παραδοτέων που σχετίζονται με την εφαρμογή του οικογενειακού προγράμματος σπουδών και ανταλλαγές εμπειριών ανάμεσα στους συμμετέχοντες οργανισμούς. Η εκπαίδευση άρχισε με καλωσόρισμα από τον Διευθυντή της Θ.Σ.Ε.Κ. Πρωτ. Κυπριανό Κουντούρη και την Καθηγήτρια  Όλγα Σολομώντος-Κουντούρη, Συντονίστρια του Προγράμματος Golden Thread στην Κύπρο. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν από τον Πρώτ. Κυπριανό Κουντούρη δραστηριότητες για «σπάσιμο του πάγου» και «σύσφιξη» της ομάδας. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε ο ρόλος που έχει αναλάβει ο κάθε οργανισμός. Ο Συντονιστής του Προγράμματος Andrzej Kacprzak από το Πανεπιστήμιο Lodz, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας (ποσοτικής και ποιοτικής) για την καταγραφή των αναγκών των κρατουμένων σε σχέση με τους οικογενειακούς δεσμούς. Στη συνέχεια, ο κ. Ιάκωβος Στυλιανού, Διευθυντής του σχολείου των Κεντρικών Φυλακών Κύπρου, παρουσίασε τις αρχές της εκπαίδευσης στις φυλακές, την τυπική και άτυπη μάθηση, καθώς και τις προκλήσεις της εν λόγω εκπαίδευσης. Τέλος, ο εκπρόσωπος του οργανισμού Aproximar, Rafael Lupson, σύμβουλος για τη μονάδα του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, παρουσίασε τις αρχές των μεθοδολογιών υποστήριξης των οικογενειών κρατουμένων.

Την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου παρουσιάστηκαν από την κ. Όλγα Σολομώντος-Κουντούρη Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, την κ. Μαρία Πετρίδου Λέκτορα Κλινικής Ψυχολογίας και την κ. Λουίζα Μιχαήλ, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό της Θ.Σ.Ε.Κ., τα τέσσερα μέρη του αναλυτικού προγράμματος Family Learning Curriculum: (α) Κοινωνικό-συναισθηματικές δεξιότητες και προσωπική ανάπτυξη (5 μαθήματα), (β) Σχέσεις ζευγαριού (3 μαθήματα), (γ) Γονικές δεξιότητες (10 μαθήματα), και (δ) Σχέσεις με την ευρύτερη οικογένεια (2 μαθήματα).  Για κάθε μάθημα οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το θεωρητικό υπόβαθρο, το σχέδιο μαθήματος, καθώς και διαδραστικές δραστηριότητες που εντάσσονται στη σειρά των μαθημάτων που θα προσφερθούν στο Πρόγραμμα Golden Thread. Στο μεσημεριανό γεύμα οι εκπαιδευτές ξεναγήθηκαν στον νέο και παλαιό Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα και του Αγίου Ιωάννη αντιστοίχως, από τον Διευθυντή της Θ.Σ.Ε.Κ.

Την Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου η εκπαίδευση ξεκίνησε με την επίσκεψη των συμμετεχόντων στις Κεντρικές Φυλακές Κύπρου. Ο Διευθυντής του Τμήματος Φυλακών κ. Καπνουλάς υποδέχθηκε τους εκπαιδευόμενους παρουσιάζοντάς τους τις Φυλακές Κύπρου και τον τρόπο λειτουργίας τους. Ακολούθως, ο Διευθυντής του σχολείου του τμήματος φυλακών κ. Ιάκωβος Στυλιανού παρουσίασε  κάποιες από τις υπηρεσίες των φυλακών, όπως, π.χ., τις εκπαιδεύσεις των σκύλων, τα διάφορα εργαστήρια κατασκευών και δραστηριοτήτων, τα σχολεία κ.τ.λ. Οι συμμετέχοντες είχαν, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφθούν τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου ο Διευθυντής της Θ.Σ.Ε.Κ. αναφέρθηκε στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και στους αγώνες των Κυπρίων.   Μετά το πέρας της επίσκεψης, η εκπαίδευση συνεχίστηκε στη Θ.Σ.Ε.Κ. με παρουσίαση από τη Λέκτορα Μαρία Πετρίδου των διαδικασιών αξιολόγησης και εφαρμογής του αναλυτικού Προγράμματος του Golden Thread στο πλαίσιο της φυλακής. Ακολούθησε η παρουσίαση του κ. Rafael Lupson με θέμα την εμπειρία από την εφαρμογή του Προγράμματος στην Πορτογαλία. Στη συνέχεια ο κ. Ξενοφών Χαλάτσης αφού παρουσίασε τη μεθοδολογία για την ομάδα υποστήριξης της οικογένειας κρατουμένων και το μεθοδολογικό – λειτουργικό πλαίσιο και το εγχειρίδιο για τους επαγγελματίες, συνέχισε με διαδραστικό εργαστήριο στηριζόμενο σε πρακτικές, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ομάδα υποστήριξης. Τέλος ο κ. Adam Gogazc, παρουσίασε το εργαστήριο οικογενειακής μάθησης για την προσωπική ανάπτυξη της γονικής και οικογενειακής σύνδεσης.

Την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου παρουσιάστηκε το θεωρητικό υπόβαθρο αλλά και οι τεκμηριωμένες προσεγγίσεις για τη λειτουργία του οικογενειακού συστήματος. Η Ομότιμη Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής κ. Αγγελική Λεονταρή παρουσίασε το θέμα «Γονείς ως κρατούμενοι και η διατήρηση σχέσεων γονέα-παιδιού».  Ακολούθησε η παρουσίαση του Ομότιμου Καθηγητή Αναπτυξιακής Ψυχολογίας κ. Ηλία Μπεζεβένγκη με θέμα «Aναπτυξιακά θέματα και προκλήσεις στην ύστερη εφηβεία και την πρώιμη ενήλικη ζωή και η σχέση τους με την αποκλίνουσα συμπεριφορά και την εγκληματικότητα». Ο κ. Μάριος Νικολάου, Κοινωνικός Λειτουργός, παρουσίασε την εισήγηση με θέμα «Αντιμετώπιση της οικογενειακής βίας και η σχέση μεταξύ των δραστών και των παιδιών τους». Τέλος η Λέκτορας του πανεπιστημίου UCLAN, Βασιλική Χριστοδούλου παρουσίασε τον ρόλο που διαδραματίζουν οι οικογενειακοί δεσμοί για την επανένταξη των κρατουμένων.

Ακολούθησε γενική συζήτηση και αξιολόγηση της εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε. Δόθηκαν διπλώματα παρακολούθησης σε όλους τους συμμετέχοντες. Η εκπαίδευση των εκπαιδευτών έκλεισε με μια γιορτινή δεξίωση στους χώρους της Θ.Σ.Ε.Κ. Όλοι ανεξαιρέτως οι εκπαιδευόμενοι ανέφεραν ότι  φεύγουν με τις καλύτερες αναμνήσεις από την εκπαίδευση, τόσο για την υψηλή ποιότητα της, όσο και για τις γνώσεις και δεξιότητες που αποκτήθηκαν, αλλά και από τις λύσεις που δόθηκαν σε πρακτικά ζητήματα. Εξήραν το ευχάριστο, συνεργατικό κλίμα, την πλουσιοπάροχη φιλοξενία και το κοινωνικό πρόγραμμα και εξέφρασαν τις θερμότερές τους ευχαριστίες.

 

Golden Thread Transnational Meeting and Train the Trainer Event

During the week of 20-24 November 2023, two important actions of the Golden Thread project – Building Family Bonds and Parenting Skills as a Means to Reduce Recidivism in European Prisons -(Erasmus+ KA2 – 2021-1-PL01-KA220-ADU-AA6C3181) took place at the premises of the Theological School of the Church of Cyprus.

On Monday 20 and on Tuesday 21 November 2023, the third Transnational Project Meeting of the Golden Thread -Erasmus KA2 project (2021-1-PL01-KA220-ADU-AA6C3181), was successfully held in the premises of the Theological School of the Church of Cyprus.

The purpose of the meeting for the first day, was the presentation of the main deliverables of the programme: (a) The T.S.C.C. presented the Family Learning Curriculum for detainees and the pre and post evaluation of the implementation of the curriculum, the Trainers’ Guide and the Student Handbook. The Athens Lifelong Learning Institute presented the methodology and working framework of the Family Support Group. The Lodz University presented the progress of the state-of-the-art research (qualitative and quantitative data) on the needs of detainees concerning the family relations. Aproximar presented the experience of the implementation of the program in Portugal and FRAME presented the evaluation of the training.

During the second day, emphasis was placed on the planning and timetables of the programme’s activities, on financial management issues and on the dissemination activities of the programme. Finally, the date of the final conference for the completion of the programme was confirmed, which will take place in Poland in the first half of July 2024.

The partners enjoyed the hospitality provided by the Theological School of the Church of Cyprus, which included breakfast and lunch at the School’s premises, as well as a social dinner at a restaurant in the centre of Nicosia.

Train the Trainers of the Golden Thread -Erasmus KA2 Program

From the 21st to the 24th of November 2023, the training of the trainers of the European Project “The Golden Thread” took place at the Theological School of the Church of Cyprus. University of Lodz and FRAME from Poland, APROXIMAR from Portugal, Life Long Learning from Athens, and the Theological School of the Church of Cyprus that organised and hosted the event.  A total of 22 people from the above organisations participated in the training.

The training started in the afternoon of Tuesday 21st of November 2023 and ended on Friday evening, 24th of November 2023. The training started with a welcome by the Director of the TSCC, Rev. Kypriano Kountouri, who also facilitated the ” ice-breaking” and “team-building” activities in the atrium of the school. Participants were engaging with enthusiasm and the main goal, which was to knowing and feeling comfortable with each other was achieved. After the lunch, Professor Olga Solomontos-Kountouris, coordinator of “The Golden Thread” programme in Cyprus, presented the TSCC and introduced the members of the staff, who all contributed for the organisation of the event. Then the role of each organization was presented. The project coordinator Andrzej Kacprzak from the University of Lodz, Ponlad presented the results of research (quantitative and qualitative data) on the needs of detainees in relation to family bonds. Mr Iakovos Stylianou, Director of the school of the Cyprus Prison Department presented the principles of education in prisons, the formal and informal learning, as well as the challenges of prison education. Finally, Rafael Lupson from Aproximar, presented the principles of peer support methodologies.

On Wednesday, November 22nd, Olga Solomontos-Kountouri, Maria Petridou, Lecturer of Clinical Psychology of TSCC and Louisa Michael, Special Educational Staff of the TSCC, presented the four parts of the Family Learning Curriculum: (a) Social-emotional skills and personal development (5 lessons); (b) Partners’ Relationships (3 lessons); (c) Parenting Skills (10 lessons); and (d) Relationships with Family Members (2 lessons).   For each lesson, participants had the opportunity to learn about the theoretical background, lesson plan, and interactive activities that are part of the courses of the Golden Thread program. After lunch, the participants were offered a guided tour by Rev. Kyprianos Kountouris to the cathedrals of St. John and St. Barnaba.

On Thursday, 23rd of November, the participants visited the Cyprus Prison Department. The Director of the Prison Department, Mr. Kapnoulas, welcomed them by presenting the Cyprus Prison. Afterwards, Mr. Iakovos Stylianou presented some of the services of the prison, such as, the dog training, the workshops, the schools, etc. They also had the opportunity to visit the Imprisoned Graves, where Rev Kountouris explained the modern history and the struggles of the Cypriots.   After the visit, the training continued at the TSCC, where Maria Petridou presented the evaluation and implementation procedures of the Golden Thread Family Learning Curriculum. Rafael Lupson presented the experience of implementing the programme in Portugal. Xenophon Halatsis from Athens Life Long Learning presented (a) the methodology for the support group of the prisoner’s family and the methodological – operational framework and the manual for professionals. He continued with an interactive workshop based on practices that could strengthen the support group. Finally, Adam Gogazc, from FRAME presented The Family Learning Workshop – Personal Development, Parenting and Family Bonding.

On Friday, November 24th, the theoretical background and evidence-based approaches on the family system were presented. Emeritus Professor of School Psychology and Counselling, Angeliki Leontari, presented the topic “Parents as prisoners and the maintenance of parent-child relationships”.  This was followed by a presentation by Emeritus Professor of Developmental Psychology, Elias Bezevengis on “Developmental issues and challenges in late adolescence and early adulthood and their relation to deviant behaviour and delinquency”. Mr. Marios Nikolaou, Social Worker presented the topic “Dealing with domestic violence and the relationship between perpetrators and their children”. Finally, Vasiliki Christodoulou, Lecturer at UCLAN, presented the ‘Role of family bonding in the reintegration of prisoners’.

This was followed by a general discussion and evaluation of the training. Certificates of attendance were given to all participants. The training of the trainers ended with a festive reception in the premises of TSCC. All the trainees reported that they get the best memories from the training, both for its high quality and for the knowledge and skills acquired, but also for the on-hands practices. They praised the pleasant, cooperative atmosphere, the rich hospitality, the social programme and they expressed their warmest thanks.