Eπιτυχής ολοκλήρωση του Μουσικού Εργαστηρίου “Αφουγκράσου τη φύση”
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022 το Μουσικό Εργαστήριο «Αφουγκράσου τη φύση», το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του Έργου AUGE (Αdvancing Utterly Green Environments). To Έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+ με Συντονιστή τη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου και Εταίρο την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης. Υλοποιείται υπό τον γενικότερο συντονισμό της Επίκουρης Καθηγήτριας Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας Μαρίας Παύλου.
Το Μουσικό Εργαστήριο, στο οποίο έλαβαν μέρος 15 συνολικά παιδιά, ήταν χωρισμένο σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος ανέλαβε με περισσό μεράκι ο μουσικός και τριτοετής φοιτητής της Θ.Σ.Ε.Κ. κ. Γιώργος Καλλονάς. Το Εργαστήριο άρχισε με τη γνωριμία των παιδιών και τη δημιουργία διαφόρων ήχων, ενώ στη συνέχεια η φιλόλογος και μέλος του Διοικητικού Προσωπικού της Θ.Σ.Ε.Κ. κ. Στέλλα Παναγιώτου συζήτησε με τα παιδιά για τη σημασία του ρήματος «αφουγκράζομαι» και τη διαφορά του από το ρήμα «ακούω». Έπειτα, τα παιδιά κλήθηκαν να αφουγκραστούν διάφορους ήχους από τη φύση (δυνατή / σιγανή βροχή, παφλασμός κυμάτων, τραγούδι φάλαινας κ.λπ.), να τους αναγνωρίσουν, αλλά και να μιλήσουν για τα συναισθήματα που είτε ενεργοποιούν είτε εμπερικλείουν οι συγκεκριμένοι ήχοι. Στη συνέχεια, δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να φτιάξουν τα δικά τους μουσικά όργανα με σπόρους, κλαδιά και πλαστικά μπουκάλια, ούτως ώστε να μπορέσουν να αναπαραγάγουν τα ίδια ήχους της φύσης. Τέλος, τα παιδιά τραγούδησαν συνοδεία πιάνου το τραγούδι «Αφουγκράσου τη φύση», ένα τραγούδι που γράφτηκε ειδικά για τις ανάγκες του εργαστηρίου, ώστε να παρέχει στα παιδιά ερεθίσματα για τη δημιουργία διαφόρων ήχων (μουσική: Γιώργος Καλλονάς / στίχοι: Μαρία Παύλου & Γιώργος Καλλονάς). Τα παιδιά αφιέρωσαν το τραγούδι στους παππούδες και στις γιαγιάδες της Αθηένου, λόγω των στενών δεσμών και της συνεργασίας που διατηρεί η Θ.Σ.Ε.Κ. με την Κλεάνθειο Κοινοτική Στέγη στην Αθηένου. (Μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι εδώ )
Το δεύτερο μέρος οργάνωσε και δίδαξε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και καινοτόμα προσέγγιση η μουσικοπαιδαγωγός Έλλη Μιχαήλ, η οποία επέλεξε να αρχίσει το δικό της κομμάτι με κιναισθητικές ασκήσεις ενδυνάμωσης, ζητώντας από τα παιδιά να δημιουργήσουν ποικίλους ήχους, χρησιμοποιώντας το σώμα τους αλλά και τη φαντασία τους (απόσπασμα) Η κ. Έλλη Μιχαήλ ταξίδεψε, έπειτα, με τα παιδιά πίσω στον χρόνο και στα διάφορα υλικά (πέτρα, ξύλο, κόκαλο κ.λπ.) με τα οποία οι πρωτόγονοι άνθρωποι κατασκεύαζαν τα μουσικά τους όργανα. Μετά από ζωηρό διάλογο με τα παιδιά, η κ. Μιχαήλ ιχνηλάτησε μαζί τους τα βήματα των Ινδιάνων, υπογραμμίζοντας την τεράστια σημασία που έδιναν και συνεχίζουν να δίνουν στη μάνα-τροφό φύση. Τα παιδιά τραγούδησαν εν χορώ το τραγούδι Μάνα-Φύση, παράγοντας ταυτόχρονα διάφορους ήχους με το σώμα τους. Έπειτα, μοιράστηκαν σε όλα τα παιδιά χειροποίητα όργανα, ούτως ώστε να φτιάξουν μια ηχοϊστορία με επίκέντρο τη φύση και τους χιλιάδες ήχους της. Το αποτέλεσμα ήταν μαγευτικό – με κοάσματα βατράχων, κελαηδήματα πουλιών, κουδούνια προβάτων, βροντές και καταιγίδες – ώστε για λίγα λεπτά δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι συμμετέχοντες βρίσκονταν μακριά από το αστικό περιβάλλον, σε κάποια απόμερη, παρθένα ακόμη, περιοχή. Το Εργαστήριο ολοκληρώθηκε με μια δύσκολη αποστολή – τα παιδιά έπρεπε σε 20 λεπτά να αποκωδικοποιήσουν διάφορους γρίφους, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για βοήθεια της χελώνας Λάρας. Με ομαδική δουλειά, οι μικροί ντέντεκτιβ τα κατάφεραν και ο στόχος τελικά στέφθηκε με επιτυχία. Ως αντάλλαγμα, όλα τα παιδιά πήραν ως ενθύμιο ένα χειροποίητο χελωνάκι.
Θέλουμε να εκφράσουμε ειλικρινείς και θερμές ευχαριστίες στον κ. Γιώργο Καλλονά και στην κ. Έλλη Μιχαήλ για την άρτια οργάνωση των εργαστηρίων τους, το πάθος με το οποίο εμψύχωσαν τα παιδιά και τις προσεγμένες και ευφυείς δραστηριότητες που ετοίμασαν. Θερμές ευχαριστίες, επίσης, στην κ. Στέλλα Παναγιώτου και στον κ. Μάριο Ασσιώτη για τη σημαντική συμβολή τους στη διεξαγωγή του Εργαστηρίου. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μικρούς μας φίλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους, αλλά και στους γονείς για τον χρόνο που αφιέρωσαν και για το ενδιαφέρον τους.