Eπίσκεψη στην Ολλανδία στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος για κρατούμενους Convicts Upskills Pathways “CUP”
Στις 11 και 12 Μαΐου 2022, η Δρ. Μαρία Πετρίδου, Ειδική Επιστήμονας στη Θ.Σ.Ε.Κ και Επιστημονική Συνεργάτις του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Convicts Upskills Pathways (CUP) συμμετείχε στο πρόγραμμα της συνάντησης εταίρων στην Ολλανδία. Στο πρόγραμμα συμμετέχει και το Τμήμα Φυλακών Κύπρου, το οποίο εκπροσώπησε η ίδια η Διευθύντρια κ. Άννα Αριστοστέλους, συνοδευόμενη και από την Υποδιευθύντρια του Τμήματος Φυλακών Κύπρου κ. Αθηνά Δημητρίου. Την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022 επισκέφθηκαν τη φυλακή “PI Vught” στο s–Hertogenbosch της Ολλανδίας. Η επίσκεψη στις φυλακές έγινε στο πλαίσιο της ανταλλαγής επισκέψεων σε φυλακές των συνεργαζόμενων χωρών Ελλάδας, Ιταλίας, Ολλανδίας και Κύπρου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν οι ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών για τον τρόπο λειτουργίας των φυλακών, υιοθετώντας μια πιο ανθρωποκεντρική και θετική στάση προς τους κρατουμένους.
Στην παρουσίαση από τον Διευθυντή των Ολλανδικών φυλακών, υπογραμμίστηκε ότι, παρότι οι συγκεκριμένες φυλακές εξυπηρετούν τους πιο βίαιους και με τις πιο σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές κρατούμενους, υπάρχει ομαλή και λειτουργική σχέση μεταξύ των κρατουμένων και του προσωπικού, λόγω της πολυθεματικής ομάδας ειδικών που δουλεύει στις Φυλακές. Επιπλέον, κεντρικής σημασίας στην Ολλανδία είναι το ποινικό σύστημα. Επιτρέπει την αποκατάσταση και επανένταξη των κρατουμένων στην κοινότητα, με διαδικασίες οι οποίες ξεκινούν από τη φυλακή και έχουν διασυνδέσεις με χώρους εργασίας εκτός φυλακών. Η επικοινωνία για βοήθεια στην αποκατάσταση συνεχίζεται και μετά την αποφυλάκιση των κρατουμένων.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, έγινε ξενάγηση στους χώρους της φυλακής “PI Vught”, όπου παρουσιάστηκε ένα δείγμα της καθημερινότητας και της εκπαίδευσης των κρατουμένων (π.χ. παρακολούθηση θεωρητικών μαθημάτων, εργαστηρίων ξυλουργικής, μεταλλουργίας). Χαρακτηριστικό στοιχείο της λειτουργίας της φυλακής “PI Vught”, είναι ότι δίνεται έμφαση στην επαγγελματική κατάρτιση των κρατουμένων, οι οποίοι δουλεύουν 5 μέχρι 8 ώρες ημερησίως σε θέσεις σύμφωνα με τις ικανότητες και τις ανάγκες τους. Μέσα στις φυλακές, υπάρχουν εργοστάσια παραγωγής μεταλλικών και ξύλινων κατασκευών, πλυντηρίων ρούχων, και υπεραγορά. Ο κάθε κρατούμενος μένει μόνος του στο κελί, και στο τελευταίο στάδιο φυλάκισής τους, διαμένουν με μικρή ομάδα 6 κρατουμένων σε κοινόβιο χώρο, όπου οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για την ετοιμασία φαγητού και την καθαριότητα του χώρου. Αυτές οι διαδικασίες, βοηθούν στην ομαλότερη επανένταξη στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας.
Το βράδυ όλοι εταίροι δείπνησαν σε ολλανδικό εστιατόριο στην παλιά πόλη του s-Hertogenbosch, με ευγενική προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού για κρατουμένους ‘Tirrantes’.
Την Πέμπτη, 12 Μαΐου έγινε η καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση με τους ευρωπαϊκούς εταίρους στο Δημαρχείο της πόλης s-Hertogenbosc, σε ένα υπέροχο μεσαιωνικό χωλ. Η Δρ Μαρία Πετρίδου, παρουσίασε τα αποτελέσματα από το ψυχο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα του CUP που εφαρμόστηκε στις Κεντρικές Φυλακές Κύπρου, όπου συμμετείχαν πάνω από 30 κρατούμενοι και είχε μεγάλη επιτυχία. Στη συνάντηση, δόθηκε ανατροφοδότηση για τη διαδικασία αξιολόγησης και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και παραδοτέα για την ολοκλήρωση του προγράμματος.