Eπίσκεψη μελών της Θ.Σ.Ε.Κ. στην Αθήνα για την 1η διά ζώσης συνάντηση με τους Εταίρους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ‘Golden Thread’
Τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Ιουλίου 2022, η Δρ. Μαρία Πετρίδου, Ειδική Επιστήμονας, και η κ. Λουίζα Μιχαήλ, Eιδικό Eκπαιδευτικό Προσωπικό της Θ.Σ.Ε.Κ., στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Golden Thread” (KA204-DF36CC6E), επισκέφθηκαν τα γραφεία του Athens Life Long Learning Institute στην Αθήνα, ώστε να παρευρεθούν στην πρώτη δια ζώσης συνάντηση με τους εταίρους από την Πολωνία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, για συντονισμό της συλλογής δεδομένων και ετοιμασίας του αναλυτικού προγράμματος.
Στις δύο ολοήμερες συναντήσεις παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα σωφρονιστικά συστήματα και τα υφιστάμενα αποτελεσματικά προγραμμάτα ενδυνάμωσης των οικογενειακών σχέσεων για τους κρατουμένους της κάθε χώρας – εταίρου, καθώς και η μεθοδολογία και η δημιουργία του ψυχο-εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο θα εφαρμοστεί για την εκπαίδευση των κρατουμένων. Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Πανεπιστήμιο Lodz της Πολωνίας. Συμμετέχουν οι οργανισμοί FRAME από την Πολωνία, APROXIMAR από την Πορτογαλία, Life Long Learning από την Αθήνα και η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου από την Κύπρο. Η Συντονίστρια της ομάδας της Θ.Σ.Ε.Κ. και υπεύθυνη για το πακέτο της ανάπτυξης του αναλυτικού και των ψυχοεκπαιδευτικών εργαστηρίων, Aναπληρώτρια Καθηγήτρια Όλγα Σολομώντος-Κουντούρη, σε συνεργασία με τη Μαρία Πετρίδου και τη Λουίζα Μιχαήλ ετοίμασαν το υλικό που αφορούσε την Κύπρο και που παρουσιάστηκε στη διήμερη συνάντηση.
Η κ. Λουίζα Μιχαήλ παρουσίασε το ανθρωποκεντρικό σωφρονιστικό σύστημα του Τμήματος Φυλακών Κύπρου και τις διαδικασίες και τα σχέδια κοινωνικής υποστήριξης και επανένταξης των κρατουμένων, που σχεδιάζονται και υλοποιούνται μέσω των συνεργασιών με άλλους φορείς. Το σημαντικό και εμπνευσμένο έργο της Διευθύντριας του Τμήματος Φυλακών κ. Άννας Αριστοτέλους και της ομάδας της εντυπωσίασε τους εταίρους. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν, επίσης, οι καλές και πρωτοπόρες πρακτικές που υιοθετούνται στην Κύπρο, για την ενίσχυση των κρατουμένων, καθώς και οι μηχανισμοί που δημιουργηθήκαν για την ομαλή και άμεση επανένταξή τους στην κοινωνία μετά την αποφυλάκισή τους.
Η Δρ. Μαρία Πετρίδου παρουσίασε επιτυχημένα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα του Τμήματος Φυλακών Κύπρου (π.χ., ELMIP, CUP, SEMELI) με εταίρους από την Κύπρο και την Ευρώπη. Στη συνέχεια παρουσίασε τον μεθοδολογικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του πρωτοκόλλου για τα ψυχο-εκπαιδευτικά εργαστήρια ενδυνάμωσης οικογενειακών δεσμών των κρατουμένων στο πλαίσιο του καινούριου προγράμματος Golden Thread.
Τα μέλη της Θ.Σ.Ε.Κ. δέχθηκαν συγχαρητήρια από τους εταίρους, για τον επιστημονικό και καινοτόμο σχεδιασμό των ψυχο-εκπαιδευτικών πρωτοκόλλων, γεγονός που αντανακλά το σημαντικό έργο που επιτελείται από τη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου σε αγαστή συνεργασία με τη Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών στην εκπαίδευση κρατουμένων.