Eμπειρίες εξερχόμενων φοιτητών
Ανδρέας Ιωάννου
O Aνδρέας Ιωάννου, τριτοετής φοιτητής στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Θ.Σ.Ε.Κ., φοίτησε κατά το εαρινό εξάμηνο 2020/21 στο Τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ. O Aνδρέας είχε φοιτήσει στο ίδιο Τμήμα και κατά το εαρινό εξάμηνο 2019/20.
Η εμπειρία μας από το Erasmus θα μας μείνει, πιστεύω, αξέχαστη στην υπόλοιπη ζωή μας. Μας δόθηκε, δια μέσου του Erasmus, η ευκαιρία να γνωρίσουμε την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα την Αθήνα. Η Αθήνα είναι μια πόλη, η οποία ελκύει τον κάθε τουρίστα, πόσο μάλλον κάποιο φοιτητή. Παρ΄ όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντήσαμε οι φοιτητές Erasmus αυτές τις δύο χρονιές, ένεκεν της ενσκήψασας επιδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων που εφαρμόστηκαν, μπορώ να πω πως, αν βάλουμε τη ζυγαριά, ζυγίσουμε τα θετικά και τα αρνητικά, η ζυγαριά θα βγει προς τα θετικά. Μας ελέησε ο Θεός και μέχρι στιγμής δεν νοσήσαμε. Βρήκαμε μία πολύ καλή ενορία στο Περιστέρι Αττικής, όπου διαμένουμε, που την αγαπήσαμε και μας αγάπησε. Πρόκειται για την ενορία του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου και Οσίας Ευγενίας. Η αγάπη και η φιλοξενία των ενοριτών είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που διακρίναμε και τους ευχαριστούμε για όλα.
Με τα σύγχρονα μέσα και συγκοινωνίες, όπως διαπιστώσαμε, μπορεί κάποιος να γυρίσει πολλά μέρη της Ελλάδας και να δει μοναδικά στον κόσμο τοπία χωρίς να ακριβοπληρώσει. Θα γνωρίσει στην Αθήνα την πηγή του πολιτισμού αναζητώντας μουσεία και βλέποντας, καθώς διασχίζει τις μεγάλες λεωφόρους και πλατείες, τα πανέμορφα αγάλματα και μνημεία που με την επιβλητικότητά τους καθηλώνουν τους περαστικούς! Αξίζει τον κόπο να πάει κάποιος μόνο μια εβδομάδα και μόνο στην Αθήνα, που πάρα πολλοί το κάνουν. Δεν αξίζει να πάει κάποιος πέντε και πλέον μήνες χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει ο ίδιος ούτε ένα ευρώ;
Στο Πανεπιστήμιο όπου φοιτούμε, είδαμε και ακούσαμε εξαίσιους καθηγητές με πλούσια μόρφωση τόσο στο θεολογικό κυρίως, όσο και στο υπόλοιπο επιστητό. Μάλιστα, σε αίτημά μας προς δύο καθηγητές δογματικής, ώστε να γίνονται μία φορά την εβδομάδα ενισχυτικά επιμορφωτικά σεμινάρια τρίωρα, ώστε να θέτονται με πιο πολλή άνεση οι απορίες μας και για τα δύσκολα θέματα των μαθημάτων αλλά και για τα επίκαιρα θέματα που προκύπτουν στην Εκκλησία, οι καθηγητές δέχτηκαν με μεγάλη χαρά και τους ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας! Αυτό θα πει ζήλος. Αυτό θα πει προσφορά. Αυτό θα πει αγάπη και θυσία.
Τέλος, δεν μετανιώνουμε καθόλου για την εμπειρία αυτή που ζήσαμε και θα την κρατήσουμε μέσα μας ως κάτι το ιερό και πολύ χρήσιμο για την μετέπειτα πορεία, και σε επίπεδο πανεπιστημιακό αλλά και σε επίπεδο κυρίως κοινωνικότητας και διαμόρφωσης χαρακτήρα, πρώτα ο Θεός! Σας λέμε υπεύθυνα ότι κανείς ο οποίος το τόλμησε, μέχρι στιγμής το μετάνιωσε.
Κώστας Ριαλάς
Ο Κώστας Ριαλάς, δευτεροετής φοιτητής στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Θ.Σ.Ε.Κ., φοίτησε κατά το εαρινό εξάμηνο 2020/21 στο Τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ.
Η εμπειρία μου στο πρόγραμμα Εράσμους ήταν μοναδική και πέραν πάσης προσδοκίας. Παρά το γεγονός ότι έτυχε μέσα στην πανδημία με όλα τα γνωστά περιοριστικά μέτρα, εν τούτοις μου δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσω την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής σε μια μεγαλούπολη με ανεπτυγμένο το αίσθημα μάθησης και αυτοβελτίωσης εφ’ όρου ζωής. Επίσης, γνώρισα από κοντά το βαθύ θρησκευτικό φρόνημα ενός λαού, που αποπνέει σε κάθε του βήμα ορθόδοξη πατερική Θεολογία. Δεν μου έλειψε ούτε μέρα η δυνατότητα εκκλησιασμού χάριν της αυταπαρνήσης του Ιερέα στην ενορία της διαμονής μου. Παρόλο που τα μαθήματα διδάσκονταν διαδικτυακά ήταν τόσο ενδιαφέροντα, που γίνονταν με ανοικτές κάμερες και ζωντανή συμμετοχή καθηγητών και φοιτητών! Η αυτονομία κάθε καθηγητή να θέτει δικές του παραμέτρους στη διδασκαλία διευκόλυνε αφάνταστα τη συμμετοχή, τη μάθηση και την εξέταση των μαθημάτων. Θα έλεγα ανεπιφύλακτα ότι δικαίως η Αθήνα χαρακτηρίζεται ως η μητρόπολη του ελληνικού πνεύματος. Ελπίζω να μου ξαναδοθεί αυτή η ευκαιρία. Ευχαριστώ από καρδιάς τον θεσμό του Εράσμους και εύχομαι ο Θεός να ευλογεί το επωφελές έργο του!
Γιώργος Μυλωνάς
O Γιώργος Μυλωνάς, δευτερετής φοιτητής στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Θ.Σ.Ε.Κ., φοίτησε κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019/20 στο Τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ.
Το πρόγραμμα Erasmus+ είναι μια πολύτιμη εμπειρία την οποία παρέχει η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας της Κύπρου στους φοιτητές της. Ως φοιτητής μέσω Erasmus+ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, νιώθω ότι έχω κερδίσει πολλά από τη φοίτηση και διαμονή μου στην Αθήνα. Η Αθήνα είναι μια πολύ όμορφη πόλη, που συνδυάζει την ορθόδοξη παράδοση, τον αρχαίο πολιτισμό και τη σύγχρονη αστική ζωή. Η Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ένα αξιόλογο τμήμα σπουδών. Οι φοιτητές μέσω του προγράμματος Erasmus+ έχουμε πολλές διευκολύνσεις και πλεονεκτήματα. Βάσει της προσωπικής μου εμπειρίας ως φοιτητής Erasmus+, θεωρώ ότι η οικονομική ενίσχυση που μας δίνεται από το πρόγραμμα και οι λοιπές διευκολύνσεις μας επιτρέπουν μια άνετη φοίτηση και διαμονή χωρίς οικονομικές ανησυχίες. Προτρέπω όλους τους φίλους συμφοιτητές της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας της Κύπρου να δοκιμάσουν αυτή την ευχάριστη και εποικοδομητική εμπειρία του Erasmus+, την οποία προσφέρει η Σχολή. μας.
Θεολόγος Παπακωστόπουλος
Ο Θεολόγος Παπακωστόπουλος, δευτεροετής φοιτητής στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Θ.Σ.Ε.Κ., φοίτησε κατά ακαδημαϊκο έτος 2023/24 στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού, στο Ποιμαντικό της Θεσσαλονίκης ΑΠΘ.
Χαίρετε εν Κυρίω. Ευχαριστώ τον Θεό, τη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου και το πρόγραμμα Erasmus, που μου έδωσαν την ευκαιρία να παρακολουθήσω το δεύτερο έτος της σχολής μου στο προπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού, στο Ποιμαντικό της Θεσσαλονίκης ΑΠΘ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-20024.
Πολλά αποκόμισα από αυτή την ξεχωριστή εμπειρία μου στη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι γνωστή και ως φοιτητούπολη. Κυρίως όμως γνώσεις από τα μαθήματα που παρακολούθησα, καθώς και γνωριμίες που έκανα με καθηγητές, με φοιτητές και με φίλους. Είδα πώς λειτουργεί το πανεπιστήμιο, η βιβλιοθήκη, το αναγνωστήριο, η λεγόμενη πανεπιστημιούπολη. Είδα το ποιμαντικό έργο πολλών ενοριών, δηλαδή, το πώς λειτουργούν με τους νέους, τους φοιτητές και το υπόλοιπο ποίμνιο. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ διάφορα προσκυνήματα και αξιοθέατα της περιοχής, να ακούσω ομιλίες και να γνωρίσω διάφορους ομιλητές. Επίσης γνώρισα καλύτερα την παράδοση και τη μουσική της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και συμμετείχα στο φοιτητικό χορευτικό σύνολο του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.
Η εμπειρία μου με το πρόγραμμα Erasmus ήταν αξέχαστη. Σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε την δυνατότητα που σας δίνεται μέσω του Erasmus, ώστε να γνωρίσετε και εσείς μια άλλη πανεπιστημιούπολη.
Εμπειρίες εξερχόμενων φοιτητών για πρακτική άσκηση
Ραφαήλ Σώζος
Κατά την περίοδο 04- 23/07/2024 πραγματοποίησα μεικτή κινητικότητα πρακτικής άσκησης μέσω του προγράμματος Erasmus στην Αλβανία. Η κινητικότητα περιλάμβανε φυσική παρουσία στο νησί Σβέρνετς, όπου συμμετείχα σε δύο κατασκηνωτικές περιόδους για ηλικίες Δημοτικού και Γυμνασίου-Λυκείου.
Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης ξεκινούσε κάθε πρωί με Όρθρο στο Μοναστήρι. Έπειτα ακολουθούσε πρόγευμα στην τραπεζαρία και συνεχίζαμε με τις υπόλοιπες δραστηριότητες της κατασκήνωσης, μπάνιο στη θάλασσα, τουρνουά, παιχνίδια, κατασκευές κτλ. Κάθε φορά μετά από το φαγητό, τα παιδιά τραγουδούσαν ύμνους στα αλβανικά, μια εμπειρία ξεχωριστή και συγκινητική, καθώς έβλεπα να τραγουδάνε ύμνους προς τον Κύριον με πολύ πάθος, ενώ έβγαινε από μέσα τους η ομορφιά και η αγνότητα της ψυχής τους.
Μεταξύ των δύο κατασκηνωτικών περιόδων, φιλοξενήθηκα στις εστίες του Θεολογικού Τμήματος του Πανεπιστήμιου “LOGOS” στο Δυρράχιο, όπου με υποδέχθηκε ο δρ. Γαϊτάνος. Μια ξεχωριστή στιγμή που θέλω να μοιραστώ είναι ότι είχα την τιμή και ευκαιρία να δω από κοντά βαπτίσεις που πραγματοποιήθηκαν στη θάλασσα της Νάρτας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Νικόλαο.
Η πρακτική άσκηση ολοκληρώθηκε με διαδικτυακές συναντήσεις με τον κ. Γαϊτάνο, μέχρι τις 4/9/24, κατά τις οποίες συζητήσαμε για την κατασκήνωση και διάφορα άλλα θεολογικά θέματα σχετικά με τις σπουδές μου.
Εκφράζω με θερμότητα τις ευχαριστίες μου προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Νικόλαο για τη θετική του ανταπόκριση και την ευλογία να έρθω στις κατασκηνώσεις στο πανέμορφο νησί του Σβερνέτς, στον δρα Γαϊτάνο που έκανε τις διευθετήσεις στην Αλβανία για να κυλήσουν τα πράγματα ομαλά για την κινητικότητα μου, καθώς και στο διοικητικό προσωπικό της Θ.Σ.Ε.Κ για τη βοήθεια τους.
Εμπειρίες εισερχόμενων φοιτητών
Χρυσούλα Σαλωμίδου
Η Χρυσούλα Σαλωμίδου, τεταρτοετής προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ, φοίτησε κατά το εαρινό εξάμηνο 2020/21 στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Θεολογίας της Θ.Σ.Ε.Κ.
Τα λόγια είναι λίγα για να μπορέσω να περιγράψω την εμπειρία που απλόχερα μου προσέφερε το Erasmus. Πέντε υπέροχοι μήνες γνωρίζοντας την Κύπρο, τους ανθρώπους της, αλλά και φοιτητές απ᾽ όλο τον κόσμο που αγάπησαν όσο τίποτα τη χώρα αυτή και με τους οποίους γίναμε μια οικογένεια! Δεν θα ξεχάσω ποτέ την τεράστια “αγκαλιά”, που τόσο απλόχερα μας δόθηκε από τη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου, τη Θεολογική μας Σχολή. Ναι, πλέον είναι “μας”, διότι γίναμε κι εμείς μέλη αυτής της υπέροχης οικογένειας. Από την πρώτη στιγμή οι συμφοιτητές, οι καθηγητές μας και όλο το ανθρώπινο δυναμικό της Σχολής μας προσέφεραν ό,τι κι αν χρειαζόμασταν, μα πάνω απ᾽ όλα μας προσέφεραν αγάπη και ένα δεύτερο σπίτι, στο οποίο πάντοτε θα μπορούμε να επιστρέφουμε με χαρά. Δεν θα πω άλλα – θα κλείσω μόνο με το ότι έχω ένα πολύ γεμάτο και χαρούμενο συναίσθημα από τις σπουδές μου σ᾽αυτό το πανέμορφο νησί. Πραγματικά κανένας δεν πρέπει να χάνει την εμπειρία του Erasmus, όπου και αν αυτή πρόκειται να τον οδηγήσει, καθώς αυτός ο δρόμος είναι πολύ γλυκός και κρύβει πολλά όνειρα και εκπλήξεις για όποιον αποφασίσει να τον διαβεί!
Κατερίνα Μαρίνη
Η Κατερίνα Μαρίνη, τεταρτοετής προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ, φοίτησε κατά το εαρινό εξάμηνο 2022/23 στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Θεολογίας της Θ.Σ.Ε.Κ.
Η εμπειρία μου στο Erasmus είναι αδιαμφισβήτητα κάτι που θα μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη μου. Οι γνώσεις που αποκόμισα από τους εξαιρετικούς καθηγητές με τους οποίους συνεργάστηκα, τα εφόδια που μου προσέφερε η σχολή και οι αμέτρητες στιγμές χαράς που μοιράστηκα με νέους και παλιούς φίλους είναι λίγα από τα πράγματα που με κάνουν να προτρέψω τον/την καθένα/καθεμία να κυνηγήσει επίσης αυτή την εμπειρία.
Εμπειρίες εξερχόμενων μελών του Διοικητικού Προσωπικού φοιτητών
Κινητικότητα της κ. Άννας Χριστοδούλου, Γραμματέως Προγραμμάτων Σπουδών της Θ.Σ.Ε.Κ.
Με γνώμονα το κριτήριο της Θ.Σ.Ε.Κ. για κατά προτεραιότητα συμμετοχή των μελών με μικρότερη εμπειρία που θα ωφεληθούν ουσιωδώς στο διοικητικό τους έργο από την κατάρτιση μέσω της κινητικότητας Erasmus+, η Γραμματέας Προγραμμάτων Σπουδών κα. Άννα Χριστοδούλου ήταν το πρώτο μέλος του διοικητικού προσωπικού που επιλέχθηκε και διεξήγαγε επιτυχώς την κινητικότητα της στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Ελλάδα).
Κατά τη διάρκεια της κινητικότητάς της είχε την ευκαιρία να καταρτιστεί σε καλές πρακτικές του διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μέσω της επαφής με άτομα που υπηρετούν σε ανάλογη θέση, τα οποία έχουν τεράστια πείρα και αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο για στην κατάρτισή της. Αυτές τις πρακτικές τις ενσωμάτωσε στη συνέχεια στη λειτουργία της Θ.Σ.Ε.Κ.. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο της κινητικότητας, ο πρώτος κύκλος σπουδών του προπτυχιακού Π.Σ. Θεολογίας της Θ.Σ.Ε.Κ. δεν είχε ολοκληρωθεί και δεν είχε γίνει τελετή αποφοίτησης. Η κα. Χριστοδούλου είχε την ευκαιρία να καταρτιστεί στην προετοιμασία όλων των σχετικών εντύπων για τους μελλοντικούς αποφοίτους στα πλαίσια της εκπαίδευσής της στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Λίγους μήνες μετά την επιστροφή της πραγματοποιήθηκε η πρώτη τελετή αποφοίτησης της Θ.Σ.Ε.Κ.. Η εμπειρία από την κινητικότητα βοήθησε την κα. Χριστοδούλου στην προετοιμασία όλων των απαραίτητων εντύπων για την τελετή αποφοίτησης.
Ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές της, είχε την ευκαιρία να δει τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης και αρχειοθέτησης πληροφοριών της γραμματείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της βιβλιοθήκης, να μελετήσει διάφορα έντυπα που χρησιμοποιούνται για τα πιστοποιητικά των φοιτητών και συνέβαλλε στις δραστηριότητες του προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ψηφιοποίηση έντυπου αρχειακού υλικού.
Κινητικότητα κ. Έλενας Λοΐζου, Λειτουργού Φοιτητικής Μέριμνας και Εισδοχής Φοιτητών της Θ.Σ.Ε.Κ.
Ως λειτουργός της Φοιτητικής Μέριμνας και Εισδοχής Φοιτητών στη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας της Κύπρου τους τελευταίους 44 μήνες, θεώρησα πως ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να αξιοποιήσω την δυνατότητα που μου έδινε το πρόγραμμα Erasmus+ (κινητικότητα διοικητικού προσωπικού) για να γνωρίσω άλλα άτομα που εργάζονται στον ίδιο τομέα περισσότερα χρόνια σε άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα και να ανταλλάξουμε ιδέες, απόψεις και εμπειρίες που έχουν να κάνουν με το αντικείμενο της εργασίας μας.
Επισκέφθηκα το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατά τις ημερομηνίες 9-15 Νοεμβρίου 2022. Ο κ. Σωτήριος Δεσπότης (Καθηγητής Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης, Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ) και η κ. Κίρκη Κεφαλαία (Καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ), τους οποίους υπέρ ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο που αφιέρωσαν, φρόντισαν να ξεναγηθώ σε διάφορες δομές του Πανεπιστημίου και να γνωρίσω άτομα από τις διοικητικές υπηρεσίες και την Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η ξενάγηση περιελάβανε την Πανεπιστημιακή Λέσχη, όπου εκεί η Διευθύντρια της Πανεπιστημιακής Λέσχης κ. Μαριάννα Μπεκέ με ενημέρωσε αναλυτικά πως λειτουργούν οι δομές και οι υπηρεσίες τις Φοιτητικής Μέριμνας, ποιες υπηρεσίες προσφέρονται στους φοιτητές και με ξενάγησε σε όλους τους χώρους της Λέσχης. Κατά τη διάρκεια της κινητικότητάς μου επισκέφθηκα επίσης το κτίριο Ακαδημίας Αθηνών στο οποίο στεγάζεται το γραφείο Erasmus και το Τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, όπου η προϊσταμένη του τμήματος κ. Φωτεινή Φρυδά με ενημέρωσε για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις υπηρεσίες του τμήματος. Επισκέφθηκα επίσης τη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ, όπου γνώρισα και συνομίλησα με άτομα που εργάζονται στη γραμματεία και στις διοικητικές δομές των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων και ξεναγήθηκα τόσο στους χώρους της Σχολής όσο και στην βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής.
Η επίσκεψή μου στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν μια ανεκτίμητη εμπειρία καθώς αφενός γνώρισα άτομα με μεγάλη εμπειρία που εργάζονται στην διοίκηση ενός αξιόλογου με μεγάλη ιστορία και παράδοση οργανισμού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, λαμβάνοντας από αυτούς πληροφορίες και καλές πρακτικές τις οποίες θα εφαρμόσω στο δικό μου πλαίσιο εργασίας. Αφετέρου, η κινητικότητά μου έχει συμβάλει στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς πριν την αναχώρησή μου υποσχεθήκαμε ότι θα υπάρξουν μελλοντικές κινητικότητες τόσο από άτομα του διοικητικού προσωπικού όσο και με μέλη ΔΕΠ.
Κινητικότητα κ. Μάριου Ασσιώτη, Διοικητικό Προσωπικό της Θ.Σ.Ε.Κ.,
Ως διοικητικό προσωπικό της Θ.Σ.Ε.Κ και υπαγόμενος στο Τμήμα της Γραμματείας του Προπτυχιακού Τμήματος και στο Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ μέσω του προγράμματος Erasmus+ (κινητικότητα διοικητικού προσωπικού), το Μόναχο της Γερμανίας. Συγκεκριμένα επισκέφθηκα την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή Μονάχου, η οποία υπάγεται στο Ludwig Maximilian University of Munich κατά τις ημερομηνίες 16/12/2022 – 24/12/2022. Σκοπός της επίσκεψης μου ήταν να έρθω σε επαφή με άτομα τα οποία εργάζονται στον ίδιο τομέα με εμένα εξερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, κερδίζοντας νέες ιδέες και πρακτικές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και την Θ.Σ.Ε.Κ.
Στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου με υποδέχθηκε ο πρόεδρος του τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος. Ακολούθως με έφερε σε επαφή με τον βοηθό γραμματέα της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής κύριο Schnitzler. Ο κύριος Schnitzler με ενημέρωσε αναλυτικά για τις υπηρεσίες που διαθέτει η Σχολή, για τα προγράμματα που χρησιμοποιούν σχετικά με τις αναρτήσεις των διαλέξεων, των ενημερώσεων, των βαθμολογίων. Επίσης με έφερε σε επαφή με τον πρόεδρο της φοιτητικής ένωσης, όπου είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση, αφού μου ανέφερε τις δραστηριότητες που κάνουν σαν φοιτητές και το πόσο δεμένοι είναι μεταξύ τους.
Είχα την μοναδική ευκαιρία να με ξεναγήσει σε όλο το Πανεπιστήμιο ο κύριος Νικολακόπουλος, να επισκεφθούμε τα εντυπωσιακά αμφιθέατρα στα οποία γίνονται τα μαθήματα όλων των Σχολών, το κεντρικό αμφιθέατρο, τις δυο βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου, το μεγάλο αναγνωστήριο των φοιτητών και την κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων η οποία ήταν τοιχογραφημένη με όλη την Ελληνική Μυθολογία. Με την είσοδο μου στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου ένοιωσα μεγάλο δέος αφού στο πάτωμα μας καλωσόριζε ένα ψηφιδωτό το οποίο έγραφε Έφεσος και με μια γρήγορη ματιά αντίκριζα παντού το Ελληνικό στοιχείο, είτε από τοιχογραφίες, είτε από διάφορα ρητά Ελλήνων Φιλοσόφων. Επίσης ο κύριος Νικολακόπουλος με ενημέρωσε για τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων αλλά και τον τρόπο διεξαγωγής των διαλέξεων.
Επιπρόσθετα είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την Χριστουγεννιάτικη γιορτή που διοργάνωνε η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή, όπου εκεί γνώρισα και το υπόλοιπο προσωπικό- καθηγητές της Σχολής, τον π.Daniel Benga καθηγητή Λειτουργικής, τον κύριο Αθανάσιο Βλέτση καθηγητή Δογματικής και τον κύριο Ανάργυρο Αναπλιώτη καθηγητή Κανονικού Δικαίου (είχα την ευκαιρία να γνωριζόμαστε από την συνεργασία που έχουμε στην Θ.Σ.Ε.Κ).
Με την επίσκεψη μου στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilian University of Munich κατάφερα να αποκτήσω μοναδικές εμπειρίες, αφού από την μια γνώρισα ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο το οποίο ανήκει σε μια Δυτική χώρα και από την άλλη να επισκεφθώ και να γνωρίσω την μικρή Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή και πώς αυτή δουλεύει σε ένα καθολικό – προτεσταντικό περιβάλλον. Επιπρόσθετα η κινητικότητα μου βοήθησε στην ενδυνάμωση των σχέσεων που έχει η Θ.Σ.Ε.Κ και η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Μονάχου. Επίσης, οι εικόνες που πήρα από το χιονισμένο Μόναχο, από τα χριστουγεννιάτικα χωριά και το εορταστικό Χριστουγεννιάτικο κλίμα έκαναν την εμπειρία της κινητικότητας μου ακόμη πιο ξεχωριστή.
Κινητικότητα κ. Στέλλας Παναγιώτου, Λειτουργού ΠΠΣ της Θ.Σ.Ε.Κ.
Την εβδομάδα 8-12 Ιανουάριου 2024 πραγματοποίησα κινητικότητα Erasmus στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως μέλος του διοικητικού προσωπικού της Θ.Σ.Ε.Κ. Συγκεκριμένα, φιλοξενήθηκα στους χώρους της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ από τον καθηγητή κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλο. Εκεί συναντήθηκα με την προϊσταμένη της Γραμματείας κ. Βασιλική Λαδιά, όπου συνομιλήσαμε για την προοπτική μελλοντικής συνεργασίας των δύο Θεολογικών Σχολών σε επίπεδο διδακτορικού. Συναντήθηκα παράλληλα με τον Λειτουργό Προπτυχιακών Σπουδών κ. Γεώργιο Καρανικολόπουλο, με τον οποίο συζητήσαμε και ανταλλάξαμε καλές εργασιακές πρακτικές. Η εποικοδομητική κινητικότητά μου ολοκληρώθηκε με ένα όμορφο συναπάντημα με τον πολιτιστικό – πνευματικό θησαυρό, που φιλοξενείται στην αίθουσα Παλαιτύπων και Σπανίων Εκδόσεων· περίπου 3500 παλαίτυπα και σπάνιες εκδόσεις που χρονολογούνται από το 1560 μέχρι το 1850 αποθησαυρίστηκαν στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλο και το διοικητικό προσωπικό του πανεπιστημίου ΕΚΠΑ για τη θερμή φιλοξενία, καθώς και τη Θ.Σ.Ε.Κ. για την ευκαιρία που μου προσέφερε.
Κινητικότητα κ. Μάριου Ασσιώτη, Διοικητικό Προσωπικό της Θ.Σ.Ε.Κ.
Ως διοικητικό προσωπικό της Θ.Σ.Ε.Κ στο Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας και Τμήμα Γραφείου Στέγασης, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ μέσω του προγράμματος Erasmus+ (κινητικότητα διοικητικού προσωπικού), τη Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα επισκέφθηκα το Τμήμα Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α κατά τις ημερομηνίες 12/01/2024 – 16/01/2024. Σκοπός της επίσκεψης μου ήταν να έρθω σε επαφή με άτομα τα οποία εργάζονται στον ίδιο τομέα με εμένα εξερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, κερδίζοντας νέες ιδέες και πρακτικές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και την Θ.Σ.Ε.Κ. Επίσης, σημαντικός σκοπός ήταν η διεύρυνση της συνεργασίας που έχει η Θ.Σ.Ε.Κ. με το Τμήμα Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και η γνωριμία με το διοικητικό προσωπικό του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
Στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο με υποδέχθηκε η Υπεύθυνη του γραφείου Erasmus, Καθηγήτρια κ. Κίρκη Κεφαλέα. Η επίσκεψη ξεκίνησε από το ιστορικό κτίριο στην οδό Ιπποκράτους όπου εκεί στεγάζονται όλες οι Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου. Η Υπεύθυνη της Φοιτητικής Μέριμνας κα. Ευστρατίου Σοφία, μας ξενάγησε σε όλους τους χώρους και αίθουσες του κτιρίου, στη βιβλιοθηκή, στο τμήμα δανεισμού βιβλίων, και είχαμε μια εξαιρετική και επικοδομοιτική συζήτηση σχετικά με της διάφορες παροχές που λαμβάνουν οι φοιτητές, όπως η σίτιση, η διαμονή στη φοιτητική εστία, η ιατρική περίθαλψη. Επίσης, μου παρουσιάστηκαν διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που πραγματοποιούν οι φοιτητές αλλά και οι διάφοροι όμιλοι που λαμβάνουν μέρος οι φοιτητές.
Επιπρόσθετα είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Πανεπιστημιούπολη όπου εκεί βρίσκονται όλες οι σχολές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα επισκέφθηκα το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρεισκιολογίας όπου η κ. Κεφαλέα με ξενάγησε στη βιβλιοθήκη του Τμήματος, στις αίθουσες διδασκαλίας και στα αμφιθέατρα.Ακολούθως, η Υπευθύνη της Γραμματείας του τμήματος με ενημέρωσε για το σύστημα επικοινωνίας που έχει το Πανεπιστήμιο με τους Φοιτητές αλλά και με όλο το προσωπικό του Πανεπιστημίου. Ο Υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης με ξενάγησε στο χώρο και μου παρουσίασε τη μεγάλη συλλογή χειρογράφων που υπάρχουν. Επίσης, μου παρουσίασε την ειδική διαμορφωμένη αίθουσα υπολογιστών για Α.Μ.Ε.Α. και το εξελιγμένο σύστημα που χρησιμοποιείται με σκοπό να διευκολύνεται η φοίτηση της συγκεκριμένης ομάδας φοιτητών.
Ο καθηγητής κ. Σωτήριος Δεσπότης με ξενάγησε στο κτίριο της Πρυτανίας όπου είχα την τιμή να γνωριστώ με τον Πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Σιάσιο Γεράσιμο καθηγητή Καρδιολογίας. Ακολούθως, επισκεφθήκαμε τη κεντρική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου και τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.
Με την επίσκεψη μου στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατάφερα να αποκτήσω μοναδικές εμπειρίες, γνώρισα ένα ιστορικό Πανεπιστήμιο και μια σημαντική Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή. Επιπρόσθετα η κινητικότητα μου βοήθησε στην ενδυνάμωση των σχέσεων που έχει η Θ.Σ.Ε.Κ με το Καποδιαστριακό Πανεπιστήμιο αλλά και σε μελλοντικές συνεργασίες και διασυνδέσεις.
Κινητικότητα κ. Μάριου Σταύρου, Διοικητικό Προσωπικό της Θ.Σ.Ε.Κ.
Ως Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας της Κύπρου, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ μέσω του προγράμματος Erasmus+ (κινητικότητα διοικητικού προσωπικού) τη Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στην Αθήνα κατά τις ημερομηνίες 22/04/2024 – 26/04/2024. Συγκεκριμένα, φιλοξενήθηκα από τον καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλο.
Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να αποκτήσω εμπειρίες παρακολουθώντας πώς δουλεύει έναν άλλο πανεπιστήμιο και τις διαδικασίες που ακολουθούν ούτως ώστε να τις εφαρμόσω στον χώρο εργασίας μου. Επίσης, είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις και ιδέες με ένα έμπειρο ακαδημαϊκό όπως ο κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, τον οποίον και ευχαριστώ πάρα πολύ για τον πολύτιμο χρόνο και τη θερμή φιλοξενία του.
Το πρόγραμμα Erasmus+ είναι μια εξαιρετική εμπειρία την οποία παρέχει η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας της Κύπρου στους φοιτητές της και στο ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό που κατά την άποψη μου όλοι πρέπει αξιοποιήσουν.
Κινητικότητα κ. Σωτήριου Λιβανού, Διοικητικό Προσωπικό της Θ.Σ.Ε.Κ.
Την εβδομάδα 20-27 Απριλίου 2024 μου δόθηκε η ευκαιρία μέσω του προγράμματος Erasmus + (κινητικότητα Διοικητικό προσωπικό) να επισκεφθώ την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή Μονάχου η οποία υπάγεται στο Ludwig Maximilian University of Munich. Στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου με υποδέχτηκε ο πρόεδρος του τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας, καθηγητής Κωσταντίνος Νικολακόπουλος, ο Λέκτορας Κανονικού Δικαίου κ. Ανάργυρος Αναπλιώτης και ο βοηθός γραμματέας κύριος Schnitzler.
Ο κύριος Schnitzler μου έδειξε στην γραμματεία τα καθήκοντα του και τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται, καθώς και την Ιστοσελίδα της Σχολής, της ανακοινώσεις προς τους φοιτητές και καθηγητές και τη διαδικασία δανεισμού βιβλίων προς τους φοιτητές. Ο κύριος Νικολακόπουλος με ξενάγησε σε όλους τους χώρους της Θεολογικής Σχολής και συγκεκριμένα στις αίθουσες διδασκαλίας, τον χώρο της βιβλιοθήκης και τα γραφεία των καθηγητών.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ στην πρώτη συνάντηση της χρονιάς ανάμεσα στους καθηγητές και φοιτητές, κατά την οποία ενημερώθηκαν για τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων, εξετάσεων και διαλέξεων. Επίσης είχα την τιμή να συνομιλήσω με καθηγητές και φοιτητές της Σχολής από διάφορες χώρες. Ακόμη έγινε εκκλησιασμός όλων των μελών της Σχολής σε Ναό που βρίσκεται στο κέντρο του Μονάχου και χρησιμοποιείται από Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς.
Η επίσκεψη μου στην Θεολογική Σχολής Μονάχου ήταν μια εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς που συνέβαλαν για να γίνει ακόμη πιο ξεχωριστή!
Εμπειρίες εισερχόμενων μελών Διοικητικού Προσωπικού
Κινητικότητα κ. Milea Anca, Λειτουργού Γραμματείας του πανεπιστημίου Ovidius University of Constanta της μέσω του Προγράμματος ERASMUS+
My name is Milea Anca and I am secretary at Confucius Classroom at Ovidius University of Constanta. I have been working at the university for 3 years and this is the first time I applied for an Erasmus Plus grant for professional training. From the first day of work at the university, I came into contact with foreign students who came to study in Constanta and now I work with a team of professors from China. It was fascinating for me to talk with them and discover new and interesting things about the education system in other countries. I admire their courage to leave their country, the courage to discover new things and I did my best to help them.
Now, all the good done to the foreigners with whom I interacted, has returned to me. I am very lucky and happy beacause I had the opportunity to meet the staff from Theological School of the Church of Cyprus. All the activity at your university, all the good things you do for students, the way you work, everything is extraordinary. I left the university full of energy and with some ideas about how I could improve my activities.
I also want to encourage the students to apply for an Erasmus mobility and discover the world!
As a great Chinese philosopher Confucius said, A journey of a thousand miles begings with a single step!
Thank you again for everything and I wish you best of luck!
Κινητικότητα κ. Gabriela IANCULESCU, Λειτουργού του γραφείου Εισδοχής Φοιτητών του πανεπιστημίου Ovidius University of Constanta της μέσω του Προγράμματος ERASMUS+
Between March 14-17, 2023, I had the honor and privilege of being invited to the Church of Cyprus Theology School in Nicosia, Cyprus, as part of a training mobility through the Erasmus Plus program.
The established program was followed exactly and included all the proposed objectives: visit Theological School’s offices and departments, tour around University, participation in an English language course, discussions with the representative of the Admissions Office and with the representative of the International Relations and Erasmus office.
I discovered in Nicosia a young university with teaching staff involved in all student issues. It was a great pleasure and honor to discuss higher education issues with Father Grigorios Ioannides, the Head of the undergraduate program of studies in TSCC, who showed openness to the development of the faculty, as well as to the development of international relations. Details regarding the professional activity of the students were competently and kindly provided by Ms. Anna Christodoulou, secretary of the department.
I was pleased to discover in this faculty a teacher-student relationship based on mutual respect, which makes the education process lead to a high level of the educational act. In the whole university I felt only positive energy, maybe due to the specifics of this school.
Although the university is small and young, it has sufficient educational spaces that provide the necessary for its own students, these being equipped with multimedia equipment of the highest standards. The university library is modern, very well organized and has enough specialist books so that students can borrow them without having to buy them.
I had a beneficial meeting with Mrs. Elena Loizou regarding the admission process, starting from the application submission period, continuing with the selection criteria and dividing the candidates and ending with their registration.
At the Erasmus Plus Office, I was warmly welcomed from the beginning of my visit by Mrs. Antigoni Loizidou who took care to present me all the important aspects of this mobility and who accompanied me permanently throughout this period in the university’s departments.
I congratulate you on the quality of education developed in this institution!
I thank all the staff of the Church of Cyprus Theology School and the management of this institution especially for the invitation, for the attention and for the warmth with which I was greeted! It was a great pleasure to visit this university and to meet teaching staff of high academic standing!
I wish you all many personal and professional achievements!
Lecturer, Eng. PhD, Gabriela IANCULESCU
Head of the Office of Admission and Completion of Studies
Department of Academic Strategies and Quality Management
OVIDIUS University of Constanta, Romania
Κινητικότητα Miss Simona Dunel, Υπεύθυνη Γραμματείας του Τμήματος Physical Education and Sport του πανεπιστημίου Ovidius University of Constanta της μέσω του Προγράμματος ERASMUS+
The exchange of experiences at the Theological School of the Church of Cyprus – Nicosia was a good, helpful, and incredibly valuable experience made possible by the ERASMUS+ program. Everything gives the possibility to improve yourself and bring home new methods and excellent practice plans, from the professionalism of the University personnel – young and dynamic, to the historical beauty of the capital of the island of Cyprus! I wholeheartedly endorse the “Theological School of the Church of Cyprus” Institution and advise everyone to apply for the mobility program there!
Miss Simona Dunel,
Secretary at the Physical Education Faculty,
Ovidius University of Constanta
Κινητικότητα Mrs. Romica Babi, Υπεύθυνη Γραμματείας του Τμήματος Engineering and Applied Sciences Faculty του πανεπιστημίου Ovidius University of Constanta της μέσω του Προγράμματος ERASMUS+
I discovered that the Theological School of the Church of Cyprus is vibrant institution dedicated to the educational mission it undertakes and based on the benefit of the student. In addition to the valuable opportunity to understand the paradigm of higher theological education in the historical city of Nicosia, the ERASMUS+ mobility experience provided me with the ability to broaden my horizon of knowledge while valuing the common values of professionalism, dedication, and respect. Congratulations to the great personnel!
Mrs. Romica Babi,
Secretary at the Engineering and Applied Sciences Faculty,
Ovidius University of Constanta
Εμπειρίες εξερχόμενων μελών του Ακαδημαϊκού Προσωπικού
Κινητικότητα Δρος. Μαρίας Πετρίδου, Λέκτορας Κλινικής Ψυχολογίας, μόνιμο προσωπικό ΔΕΠ της Θ.Σ.Ε.Κ: Μικτή κινητικότητα
Στις 21 Μαρτίου 2024, η Λέκτορας Κλινικής Ψυχολογίας και μόνιμο προσωπικό ΔΕΠ της Θ.Σ.Ε.Κ., Μαρία Πετρίδου, ταξίδεψε μέχρι την Αλβανία, όπου είχε την ευκαιρία να διδάξει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Practice in the Community» μαθήματα Συμβουλευτικής για παιδιά και εφήβους. Παρών στο μάθημα ήταν και ο Λέκτορας Θεολογίας κ. Θωμάς Τσομένι. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε ξενάγηση στους χώρους της Θεολογικής Σχολής και ενημέρωση για την ιστορία της δημιουργίας της.
Στη συνέχεια της Κινητικότητας πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά μαθήματα την Παρασκευή 10 Μάϊου και την Τρίτη 21 Μαΐου. Οι φοιτητές εξέφρασαν το ενδιαφέρον να συνεχίσουν τα μαθήματα συμβουλευτικής και το επόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο, αφού θεωρούν ότι είναι χρήσιμα στον επαγγελματικό και στον γονικό τους ρόλο.
Παρά το γεγονός ότι η διαδικτυακή διδασκαλία έχει πολλές προκλήσεις, το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Κολεγίου «LOGOS» ήταν πολύ καλά οργανωμένο και η διδασκαλία διεξάχθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα. Ευχαριστίες αξίζουν στη μεταφράστρια κ. Ροζέτα Μπαμπά, για την ευχάριστη παρουσία της στις διαλέξεις και την άψογη συνεργασία και επαγγελματισμό, τόσο στη μετάφραση των παρουσιάσεων όσο και στην παράλληλη μετάφραση κατά τη διάρκεια των διαλέξεων.
Εμπειρίες Εισερχόμενων μελών Ακαδημαϊκού Προσωπικού
Κινητικότητα Θεοφιλέστατου επισκόπου κ. Andrej Borkowski και ο δρ. Jerzy Ostapczuk καθηγητές στη Χριστιανική Θεολογική Ακαδημία της Βαρσοβίας.
Μεταξύ 9-13 Σεπτεμβρίου 2024 επισκέφθηκαν τη Θ.Σ.Ε.Κ., μέσω του προγράμματος Erasmus+, ο θεοφιλέστατος επίσκοπος κ. Andrej Borkowski και ο δρ. Jerzy Ostapczuk, καθηγητές στη Χριστιανική Θεολογική Ακαδημία της Βαρσοβίας, με την οποία η Θ.Σ.Ε.Κ. έχει δι-ιδρυματική συμφωνία.
Κατά τη διάρκεια του 20ου Πολιτιστικού Μεσημεριού της ΘΣΕΚ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, έδωσαν διαλέξεις με τίτλο: «Η Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Πολωνίας: ιστορία και παρόν» και «Ορθόδοξες Θεολογικές Σπουδές στην Πολωνία: παρελθόν, παρόν και μέλλον».
Ο επίσκοπος κ. Andrej Borkowski συμμετείχε στη διδασκαλία του μαθήματος «Γενική Εκκλησιαστική Ιστορία A΄», στο οποίο μίλησε για τον θεσμό των πατριαρχικών εξάρχων στην Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία υπό το πρίσμα της Ένωσης της Βρέστης του 1596 (The institution of patriarchal exarchs in the Polish-Lithuanian Commonwealth in the light of the Union of Brest in 1596).
Παράλληλα ο δρ. Jerzy Ostapczuk συμμετείχε στο μάθημα «Ερμηνεία Παλαιάς Διαθήκης Β΄», στο οποίο μίλησε για την τυπολογική ταξινόμηση των κυριλλικών χειρογράφων και παλαιτύπων με το κείμενο του Ευαγγελίου και τη σχέση τους με την ελληνική παράδοση (Typological classification of the Cyrillic Manuscripts and Early Printed books with the Gospel text and their relation to Greek tradition).
Πραγματοποιήθηκε, επίσης, ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Σχολής και στην περιοχή της παλιάς Λευκωσίας από τον δρα Χρυσοβαλάντη Κυριάκου, ενώ ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Ιωαννίδης και ο Πρωτοπρεσβύτερος Κυπριανός Κουντούρης συνόδευσαν τους δύο προσκεκλημένους σε επίσκεψή τους στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο. Τέλος, ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Ιωαννίδης ξενάγησε τους δύο καθηγητές στον παλαιό Καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Λευκωσία, στην Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά, στην Ιερά Μονή Αγίας Θέκλης και στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα.