Συνέδριο του Προγράμματος CONVICTS UPSKILLING PATHWAYS (CUP) – ERASMUS + ΚΑ2, στο Τορίνο της Ιταλίας
Στις 14 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του Ευρωπαϊκού προγράμματος CONVICTS UPSKILLING PATHWAYS (CUP) – ERASMUS ΚΑ2. Έλαβε χώρα στο Τορίνο της Ιταλίας, στο Collegio Carlo Alberto, σε αίθουσα με τη δυνατότητα ζωντανής μετάφρασης. Διοργανώθηκε από το Fondazione Compagnia di San Paolo, τον οργανισμό ο οποίος συντόνιζε το πρόγραμμα και προσφέρθηκε σε εκπροσώπους κρατικών οργανισμών, ΜΚΟ και εκπαιδευτές που ασχολούνται με την εκπαίδευση κρατουμένων.
Το πρόγραμμα της ημερίδας ήταν άριστα οργανωμένο, άρτιο και κάλυψε επιστημονικά τα αποτελέσματα όλου του έργου CUP. Χαιρετισμούς απηύθυναν η Marzia Sica, προϊσταμένη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του συντονιστικού οργανισμού Fondazione Compagnia di San Paolo, η διευθύντρια των φυλακών του Τορίνου, Cosima Buccoliero, ο Bruno Mellano, επίτροπος των δικαιωμάτων των κρατουμένων της περιοχής του Piedmont και η Lorenza Venturi, από την Ιταλική εθνική δομή του προγράμματος Erasmus +. Όλοι αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα της εκπαίδευσης και της επανένταξης κρατουμένων στην κοινωνία, καθώς και στα διαφορά προβλήματα που δυσχεραίνουν το έργο αυτό.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν 5 κύριες ομιλίες, ένα φιλμ εφαρμογής του προγράμματος και δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης. Η κ. Όλγα Σολομώντος-Κουντούρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας της Κύπρου, εκπροσωπώντας τους Κυπρίους εταίρους του προγράμματος (το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τμήμα Φυλακών Κύπρου), παρουσίασε επιστημονικά δεδομένα, τα οποία στηρίζουν τη σημαντικότητα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης κρατουμένων, καθώς και τον καταλυτικό ρόλο της εκπαίδευσης στην απόσυρση από το έγκλημα και στην επανένταξη στην κοινωνία. Η Claudia Ducange από τον Ιταλικό οργανισμό Fondazione Casa di Carità Arti e Mestieri, παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα CUP, το οποίο συνδυάζει την ανάπτυξη βασικών, απαλών και τεχνικών επαγγελματικών δεξιοτήτων. Στην κάθε χώρα/εταίρο το πρόγραμμα έλαβε εξειδικευμένη μορφή. Κοινός στόχος η ανάπτυξη ολοκληρωμένου επαγγελματικού προφίλ, η αποκατάσταση και η επανένταξη. Η Μάρθα Λεμπέση, εκπροσωπώντας τον Ελληνικό οργανισμό ΕΠΑΝΟΔΟΣ, παρουσίασε τη σημασία της στήριξης των αποφυλακισθέντων μέσα από κρατικά και δομημένα προγράμματα με αναφορά στο έργο του οργανισμού τους. Η Κατερίνα Πουρνάρα εκπροσωπώντας τον Ελληνικό οργανισμό, Human Rights 360, παρουσίασε τη σημαντικότητα της Συνηγορίας και το εγχειρίδιο το οποίο ετοιμάστηκε στο πρόγραμμα CUP για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για αποδοχή και επανένταξη των αποφυλακισθέντων. Τέλος, η Cinzia Canali και ο Devis Geron, εκπροσωπώντας τον οργανισμό Fondazione Zancan, παρουσίασαν την αξιολόγηση του προγράμματος βασισμένη σε ποσοτική έρευνα σε κρατουμένους και εκπαιδευτές της κάθε χώρας, καταδεικνύοντας τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος στην κάθε χώρα. Συγκεκριμένα η ανάλυση των δεδομένων έδειξε αύξηση των δεξιοτήτων των κρατουμένων καθώς και της αυτοεκτίμησής τους, στοιχεία που θα τους βοηθήσουν στην επανένταξή τους στην κοινωνία.
Το σύντομο φιλμ που παρουσιάστηκε από την ομάδα της Ολλανδίας, παρουσίασε την ευεργετική ενασχόληση των κρατουμένων με το άθλημα του Rugby στις φυλακές PI Vught της Ολλανδίας. Στη συνέχεια ακολουθήσαν δυο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με οκτώ εκπροσώπους κρατικών και ΜΚΟ οι οποίοι ασχολούνται με εκπαίδευση και προστασία ευάλωτων ομάδων. Οι συζητήσεις ανέδειξαν τα θέματα της συνεργασίας, της ολιστικής προσέγγισης, της ανταλλαγής καλών πρακτικών και της συνέχισης και επέκτασης του συγκεκριμένου προγράμματος.
Σημαντική για τους εταίρους του προγράμματος CUP ήταν και η προηγουμένη μέρα, στην οποία εκτός από την τελική συνεδρία, πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη στις φυλακές του Τορίνου. Την ομάδα των εταίρων του προγράμματος CUP υποδέχθηκε η διευθύντρια των φυλακών Cosima Buccoliero και στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στα διάφορα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά προγράμματα των φυλακών. Αξιοσημείωτη ήταν η λειτουργία τμήματος του Πανεπιστημίου του Τορίνου στη φυλακή. Λειτουργούν κανονικά τρία προπτυχιακά προγράμματα και προσφέρονται σε όσους κρατούμενους έχουν τα τυπικά προσόντα και θέλουν να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν κανονικά. Οι καθηγητές επισκέπτονται το τμήμα και παραδίδουν μαθήματα δια ζώσης. Όσοι κρατούμενοι αποφυλακιστούν νωρίτερα από τη λήξη του τετραετούς προγράμματος, μπορούν να συνεχίσουν την παρακολούθηση στο αντίστοιχο τμήμα του πανεπιστήμιου.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα CUP μπορεί να βρει κάποιος από την ιστοσελίδα: https://www.cup-project.eu/en/