13ο Πολιτιστικό Μεσημέρι Θ.Σ.Ε.Κ. “To χιούμορ στη Βίβλο” (Καθ. Σωτήριος Δεσπότης)

13ο Πολιτιστικό Μεσημέρι Θ.Σ.Ε.Κ. “To χιούμορ στη Βίβλο” (Καθ. Σωτήριος Δεσπότης)

Η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου σας προσκαλεί στο 13ο Πολιτιστικό Μεσημέρι,  που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021, ώρα 13:45-14:45, στην Αίθουσα Προβολών Α´ της Σχολής (Ισοκράτους 7, 1016, Λευκωσία) με θέμα:

Το χιούμορ στη Βίβλο 

Ομιλητής:

Σωτήριος Δεσπότης

(Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών)

 

Η διάλεξη θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Δεσπότη στη Θ.Σ.Ε.Κ. μέσω του Προγράμματος Erasmus.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ, για παρακολούθηση της διάλεξης απαραίτητη είναι η προκράτηση θέσης και η προσκόμιση Safepass. Eίσοδος στον χώρο της Σχολής θα επιτραπεί μόνο σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ή έχουν αποδεικτικό ότι έχουν νοσήσει με Covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες, ή είναι κάτοχοι αρνητικού τεστ PCR ή αρνητικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) που έγινε το πολύ 72 ώρες πριν την προσέλευση.

Για περισσότερες πληροφορίες και προκράτηση θέσης μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 22443055 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@theo.ac.cy.

 

Σύντομη περίληψη ομιλίας

Αφορμή για την ενασχόληση με το εν λόγω θέμα στάθηκε το γεγονός ότι το χιούμορ πρόσφατα έγινε αιτία ύψιστης τραγωδίας: του αποκεφαλισμού ενός εκπαιδευτικού στη Γαλλία. Σημειώνει ο Στ. Γουλούλης: «Ματωμένη ιστορία: άρχισε στη Δανία (2006), μεταφέρθηκε σε Γαλλία, όπου το περιοδικό Charlie Hebdo δημοσίευσε (19-09.2012) έξι σκίτσα ωμής σάτιρας (στην παράδοση του μπουρλέσκ) στον Μωάμεθ, με αποτέλεσμα να πνιγούν στο αίμα τα γραφεία του (07.01.2015). Ο καθηγητής Μ. Εκπ. Samuel Paty (+16.10.20) περιέλαβε στο μάθημά του σκίτσα του Hebdo ως δείγμα εργασίας στα πλαίσια της ευρωπαϊκής κουλτούρας για την ελευθερία της καλλιτεχνικής συνειδήσεως, όχι για προσβολή της θρησκευτικής συνειδήσεως των μουσουλμάνων μαθητών του. Απετμήθη την κεφαλήν. (+16.10.20)». Σημειωτέον ότι το Ισλάμ είναι η μόνη μονοθεϊστική θρησκεία, η οποία απαγορεύει τον οίνο. Αφόρμηση  επίσης αποτέλεσαν τα εξής: (α) Η μη δυνατότητα λόγω εγκλεισμού και μάσκας την περίοδο που ενέσκηψε ο Κορονοϊός (2019-2020) να αντικρίσει κάποιος τον άλλον στο πρόσωπο και ιδιαιτέρως την περιοχή γύρω από το στόμα, το κατεξοχήν μέσον έκφρασης του ανθρώπου μαζί με τα «μάτια». Ειδικότερα στην Ελλάδα είναι ζωτική η ανάγκη για χιούμορ μετά από μία ολόκληρη δεκαετία πολυεπίπεδης κρίσης και ένα έτος Πανδημίας. Σημειωτέον ότι στη μεταμοντέρνα εποχή της πολιτικής ορθότητας, το χιούμορ διέρχεται φάση αναθεώρησης, καθώς επί αιώνες τρεφόταν από τον ξένο, τον ανάπηρο, τον δύσμορφο, την ηλικιωμένη. (β) Τέλος, το 2019 κυκλοφορήθηκε από τον εκδοτικό οίκο Herder το βιβλίο του Klaus Bergerμε τίτλο: »Ein Kamel durchs Nadelöhr: Der Humor Jesu«. («Μία Καμήλα μέσω της τρύπας μιας Βελόνας». Το Χιούμορ του Ιησού! 207 σελίδες). Πρόκειται για το κύκνειο άσμα ενός ερμηνευτή με τεράστια συμβολή στην καινοδιαθηκική έρευνα, ο οποίος στο τέλος της ζωής του ανακάλυψε και προσωπικά την αξία του χιούμορ. Γενικότερα, εσχάτως παρατηρείται η στροφή της Ερμηνευτικής στις αισθήσεις και στα συναισθήματα, όπως και στον καθημερινό ιδιωτικό βίο (new materiality). Ο πατ. Α. Σμέμαν σημείωνε «Μονάχα ως χαρά η εκκλησία θριάμβευσε στον κόσμο και έχασε τον κόσμο όταν έχασε τη χαρά…» (Για να ζήσει ο κόσμος). Ο ίδιος, όπως και ο άγ. Πορφύριος ήξεραν να απολαμβάνουν με τους πλησίον τους τη στιγμή (π.χ. της ανατολής του ήλιου). «Η κτίση όλη δημιουργήθηκε για να αποκαλύπτει και να αναγγέλλει την Βασιλεία Του Θεού… Η Ευχαριστία είναι η είσοδος της Εκκλησίας στη χαρά του Κυρίου της» (Για να ζήσει ο κόσμος).

 

Βιογραφικό σημείωμα ομιλητή

Ο Σωτήριος Δεσπότης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπουδές στο Τμήμα Θεολογίας το 1990. Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και στο Mainz της Γερμανίας. Ταυτόχρονες σπουδές στη Βυζαντινή και Ευρωπαϊκή Μουσική στο Ωδείο Σκαλκώτα – μέλος και σολίστ της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας. Το 1999 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Θεολογίας με τη διατριβή «Η Επουράνιος Λατρεία στα Αποκ. 4-5». 1996-2001 δίδαξε το μάθημα των ορθόδοξων θρησκευτικών σε γερμανικά Σχολεία του κρατιδίου της Έσσης. Το 1999 διορίστηκε Εκπρόσωπος Σύμβουλος Εκπαιδεύσεως για το μάθημα των Ορθοδόξων Θρησκευτικών στο Υπουργείο Πολιτισμού του Κρατιδίου της Έσσης, και συνέταξε τα αναλυτικά Προγράμματα της διδασκαλίας τού ιδίου μαθήματος στις δύο βαθμίδες του γερμανικού Γυμνασίου. Ταυτόχρονα συμμετείχε σε  διαλόγους με τα λοιπά δόγματα εκπροσωπώντας την ορθόδοξη Εκκλησία στην πρωτεύουσα της  Έσσης, Wiesbaden. Είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την Ερμηνεία της Καινής Διαθήκης. Επί δεκαπενταετία υπηρετεί ως συντονιστής και διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και την ενότητα ΟΡΘ51 Η Ορθοδοξία στον 21ο αι. έχοντας επιβλέψει αρκετές μεταπτυχιακές εργασίες. Είναι μέλος της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καινοδιαθηκολόγων, ενώ έχει δημοσιεύσει άρθρα στη γερμανική και την αγγλική γλώσσα. Κυριότερα έργα του είναι: Η Επουράνιος Λατρεία στα κεφ. 4-5 της Αποκαλύψεως του Ιωάννη (Διδ. Διατριβή), Wiesbaden 2000˙ Ο Ιησούς ως Χριστός και η Πολιτική Εξουσία στους Συνοπτικούς Ευαγγελιστές, Αθήνα 2006˙ Η Αποκάλυψη του Ιωάννη. To βιβλίο της ΠροφητείαςΛειτουργική και Συγχρονική Ερμηνευτική Προσέγγιση, Τόμοι Α’ & Β’, Αθήνα 2007˙ Ο Απόστολος Παύλος στην Αθήνα. Συγχρονική Ερμηνεία του Πρ. 17, Αθήνα 2009˙ Ο Κώδικας των Ευαγγελίων. Εισαγωγή στα Συνοπτικά Ευαγγέλια και Πρακτική Μέθοδος Ερμηνείας τους, Αθήνα  2007˙ και Η Αγία Γραφή στον 21ο αι. Τόμ. Α’ & Β’ Βιβλικές Μελέτες στη Βιβλική Ηθική, Αθήνα  2008 (Βλ. http://www3.soctheol.uoa.gr/sotdespo.html