Πολιτιστικό Μεσημέρι στη Θ.Σ.Ε.Κ. (Πρόσκληση σε διάλεξη)

Πολιτιστικό Μεσημέρι στη Θ.Σ.Ε.Κ. (Πρόσκληση σε διάλεξη)

Η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου σας προσκαλεί σε διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 13:45-14:45, στην Αίθουσα Προβολών Α´ της Σχολής (Ισοκράτους 7, 1016, Λευκωσία) με θέμα: H συνάντηση της Ανατολικής με τη Δυτική Εξηγητική Παράδοση. Ομιλητής θα είναι ο Σωτήριος Δεσπότης, Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 22443055 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@theo.ac.cy.

 

Περίληψη ανακοίνωσης

Για δύο περίπου αιώνες η Ερμηνευτική στη Δύση και την Ανατολή κινούνταν σε δύο πεδία παράλληλα και ασύμπτωτα. Στον Δυτικό Χώρο είχε κυριαρχήσει η ιστορικοκριτική Μέθοδος, η οποία ανέταμε τα Κείμενα σε περικοπές, αναζητώντας τι τελικά όντως κήρυξε ο Ιστορικός Ιησούς. Ήδη στην αρχή του 20ου αι. ο γνωστός Σβάιτσερ διαπίστωσε ότι τελικά ο κάθε ερευνητής, κάτω από το μανδύα της αντικειμενικότητας, ανάλογα με τα κριτήρια που εκείνος αυθαίρετα έθετε, τελικά κατασκεύαζε μια βιογραφία του ιστορικού Ιησού κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν των δικών του ιδεολογικών προκαταλήψεων. Από την άλλη πλευρά και στην Ανατολή θεωρήθηκε ότι η Ερμηνεία ουσιαστικά εξαντλείται στη συσσώρευση των πατερικών υπομνηματισμών σε κάθε περικοπή. Πλέον στη Δύση μέσω της συγχρονικής ερμηνείας τα Κείμενα αντιμετωπίζονται ως ενιαία αρμονικά Σύνολα και δη “απομνημονεύματα των Αποστόλων”. Στην Ανατολή αυτή η στροφή της Ερμηνευτικής αξιοποιήθηκε για μια ουσιαστική συνάντηση όχι με το πατερικό γράμμα αλλά με το πνεύμα, το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη ρητορική και ποιμαντική τέχνη των βιβλικών συγγραφέων. Βεβαίως ο Διάλογος μόλις έχει ανοίξει.

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του ομιλητή

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπουδές στο Τμήμα Θεολογίας το 1990. Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και στο Mainz της Γερμανίας. Ταυτόχρονες σπουδές στη Βυζαντινή και Ευρωπαϊκή Μουσική στο Ωδείο Σκαλκώτα – μέλος και σολίστ της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας. Το 1999 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Θεολογίας με τη διατριβή «Η Επουράνιος Λατρεία στα Αποκ. 4-5». 1996-2001 δίδαξε το μάθημα των ορθόδοξων θρησκευτικών σε γερμανικά Σχολεία του κρατιδίου της Έσσης. Το 1999 διορίστηκε Εκπρόσωπος Σύμβουλος Εκπαιδεύσεως για το μάθημα των Ορθοδόξων Θρησκευτικών στο Υπουργείο Πολιτισμού του Κρατιδίου της Έσσης, και συνέταξε τα αναλυτικά Προγράμματα της διδασκαλίας τού ιδίου μαθήματος στις δύο βαθμίδες του γερμανικού Γυμνασίου. Ταυτόχρονα συμμετείχε σε  διαλόγους με τα λοιπά δόγματα εκπροσωπώντας την ορθόδοξη Εκκλησία στην πρωτεύουσα της  Έσσης, Wiesbaden. Είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την Ερμηνεία της Καινής Διαθήκης και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας από το 2015. Επί δεκαπενταετία υπηρετεί ως συντονιστής και διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και την ενότητα ΟΡΘ51 Η Ορθοδοξία στον 21ο αι. έχοντας επιβλέψει αρκετές μεταπτυχιακές εργασίες. Είναι μέλος της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καινοδιαθηκολόγων, ενώ έχει δημοσιεύσει άρθρα στη γερμανική και την αγγλική γλώσσα. Κυριότερα έργα του είναι: Η Επουράνιος Λατρεία στα κεφ. 4-5 της Αποκαλύψεως του Ιωάννη (Διδ. Διατριβή), Wiesbaden 2000˙ Ο Ιησούς ως Χριστός και η Πολιτική Εξουσία στους Συνοπτικούς Ευαγγελιστές, Αθήνα 2006˙ Η Αποκάλυψη του Ιωάννη. To βιβλίο της ΠροφητείαςΛειτουργική και Συγχρονική Ερμηνευτική Προσέγγιση, Τόμοι Α’ & Β’, Αθήνα 2007˙ Ο Απόστολος Παύλος στην Αθήνα. Συγχρονική Ερμηνεία του Πρ. 17, Αθήνα 2009˙ Ο Κώδικας των Ευαγγελίων. Εισαγωγή στα Συνοπτικά Ευαγγέλια και Πρακτική Μέθοδος Ερμηνείας τους, Αθήνα  2007˙ και Η Αγία Γραφή στον 21ο αι. Τόμ. Α’ & Β’ Βιβλικές Μελέτες στη Βιβλική Ηθική, Αθήνα  2008 (Βλ. http://www3.soctheol.uoa.gr/sotdespo.html