Επιτυχής ολοκλήρωση των εργασιών του Διεθνούς Θεολογικού Συνεδρίου της ΘΣΕΚ
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, από τις 5 μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2023, το Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο με τίτλο «Τὸ μέγα καὶ ἱερὸν ἀξίωμα τῆς Ἀρχιερωσύνης», το οποίο διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου. Το Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κυρό Χρυσόστομο Β’, εμπνευστή και Ιδρυτή της Θεολογικής Σχολής και πρώτο Πρόεδρο του Συμβουλίου της και εντασσόταν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής που πραγματοποιήθηκαν στη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου.
Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, μετά τη Θεία Λειτουργία και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο που τελεσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου, Αρχιερείς και το λοιπό εκκλησίασμα φιλοξενήθηκαν στο αίθριο της ΘΣΕΚ, όπου προσφέρθηκε πρόγευμα από τα μέλη της Σχολής.
Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου. Η Τελετή άνοιξε με τον Βυζαντινό Χορό της ΘΣΕΚ, ο οποίος έψαλε, μεταξύ άλλων, τα Απολυτίκια της Πεντηκοστής και του Αποστόλου Βαρνάβα, το Στιχηρόν Ιδιόμελο του Εσπερινού της Πεντηκοστής «Πάντα χορηγεῖ τὸ πνεῦμα τὸ Ἅγιον», τα δύο νεκρώσιμα Ευλογητάρια για κληρικούς και, τέλος, το Νεκρώσιμο Κοντάκιο «Μετὰ τῶν ῾Αγίων…”
Τους ιεράρχες, τους αξιωματούχους του κράτους, τους Εισηγητές του Συνεδρίου και τους λοιπούς προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Διευθυντής της ΘΣΕΚ, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτ. Κυπριανός Κουντούρης. Ο Διευθυντής της Σχολής σκιαγράφησε με ευσύνοπτο αλλά μεστό λόγο τη σχέση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου με τη Θεολογική Σχολή, υπογραμμίζοντας ότι είχε εμπλακεί ο ίδιος προσωπικά σε κάθε στάδιο ίδρυσης της Σχολής και ότι συνέχισε μέχρι τέλους να παρακολουθεί και να στηρίζει παντοιοτρόπως την ανάπτυξή της, ως φύλακας άγγελος. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος υπήρξε οραματιστής και πραγματιστής ταυτόχρονα. Πατούσε στη ιστορία και την παράδοση του τόπου και έβλεπε στο μέλλον. Προπάντων έβλεπε την ανάγκη η εκκλησία να διασώζει την ουσία της, επειδή μόνο έτσι θα μπορούσε να διεκπεραιώνει την αποστολή της, αλλά και να υπηρετεί το χρέος που της επιφόρτισαν οι αιώνες: να αποτελεί ανάχωμα για την απάλειψη της ταυτότητάς μας σε αυτό το νησί, για τη σωτηρία της ύπαρξης μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έβλεπε την αναγκαιότητα ίδρυσης της Θεολογικής Σχολής». Ο Διευθυντής έκλεισε την ομιλία του, εξαίροντας την αμέριστη στήριξη του νυν Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου στο έργο της Σχολής, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρότασή του προς την Ιερά Σύνοδο να ανατεθεί στη ΘΣΕΚ η επιμόρφωση του Ιερού κλήρου, ένα έργο το οποίο ήδη υλοποιείται με τη συμμετοχή του 11% των κληρικών της Εκκλησίας της Κύπρου.
Χαιρετισμό απηύθυνε, ακολούθως, ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του. Αναφερόμενος στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήρε τη μέριμνά του για τη θεσμική αναδόμηση της Εκκλησίας και τις τομές που πέτυχε, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο και σπουδαίο έργο. Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε ειδική μνεία στη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου ως ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα του μακαριστού. Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα που το χαρακτηρίζει η εξωστρέφεια, η ποιμαντική διακονία και η κοινωνική ευαισθησία και το οποίο αξίως εμπνέει σεβασμό για το ήθος και την προσφορά του.
Ακολούθησε χαιρετισμός της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Τον χαιρετισμό ανέγνωσε εκ μέρους του Πατριάρχη ο Ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Κασσιανός.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο με τίτλο «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄: O μεγάλος μεταρρυθμιστής της Εκκλησίας της Κύπρου»».
Ακολούθησε δεξίωση στο αίθριο της ΘΣΕΚ.
Οι εισηγήσεις του Συνεδρίου έλαβαν χώρα τη Δευτέρα (6 Νοεμβρίου) και την Τρίτη (7 Νοεμβρίου) στην Αίθουσα Τελετών της ΘΣΕΚ. Την Τρίτη το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία, Μνημόσυνο και Τρισάγιο στον Καθεδρικό Ναό, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. Τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τίμησαν με τη συμμετοχή τους ως Εισηγητές στο Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο 22 έγκριτοι Καθηγητές και Ερευνητές από τις Θεολογικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, τη Θεολογική Σχολή του Παν. του Μονάχου στη Γερμανία, τη Θεολογική Σχολή του Παν. «Λόγος» στην Αλβανία, τη Θεολογική Σχολή του Παν. Valahia της Ρουμανίας, τη Χριστιανική Θεολογική Ακαδημία Βαρσοβίας στην Πολωνία, τη Θεολογική Σχολή του Παν. του Βalamand στον Λίβανο, το Θεολογικό Ινστιτούτο Αγίου Σεργίου στη Γαλλία, το Kέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου και τέλος τη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας της Κύπρου.
Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τον Εσπερινό της Συνάξεως των Αρχαγγέλων στον Καθεδρικό Ναό και επίσημο δείπνο, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι Εισηγητές, οι Συντονιστές των Προεδρείων και μέλη της ΘΣΕΚ. Το «παρών» του έδωσε και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος.
Η ΘΣΕΚ εκφράζει τις ειλικρινείς και θερμές ευχαριστίες της τόσο στους Εισηγητές, αφενός για τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο, αφετέρου για το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεών τους, όσο και σε όλους τους συμμετέχοντες, που στήριξαν με την παρουσία τους και την ενεργό συμμετοχή τους την όλη προσπάθεια. Η εσοδεία από το τριήμερο Διεθνές Συνέδριο υπήρξε πλούσια και δαψιλής από κάθε άποψη – προσήκον και δέον μνημόσυνο για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κυρό Χρυσόστομο Β’. Αιωνία αυτού η μνήμη.