Eπιτυχής πραγματοποίηση της 4ης Τελετής Αποφοίτησης της ΘΣΕΚ

Eπιτυχής πραγματοποίηση της 4ης Τελετής Αποφοίτησης της ΘΣΕΚ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023, η Τελετή Αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου για το Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της. Στην Τελετή απονεμήθηκαν συνολικά 17 τίτλοι σπουδών, 11 για το ΠΠΣ «Θεολογία» και 6 για το ΜΠΣ «Εφαρμογές Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στην Κοινότητα». Όπως και οι προηγούμενες Τελετές Αποφοίτησης της ΘΣΕΚ, έτσι και η φετινή γιορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Την Τελετή Αποφοίτησης τίμησαν με την παρουσία τους πέραν των 200 προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων αρχιερείς, αξιωματούχοι της Πολιτείας, συνεργάτες και φίλοι της Σχολής, συγγενείς των αποφοίτων και άλλοι φοιτητές της ΘΣΕΚ. Η τελετή άνοιξε με την είσοδο, εν πομπή, των αποφοίτων και του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής. Στη συνέχεια, μέλη του Βυζαντινού Χορού της ΘΣΕΚ, υπό τη διεύθυνση του Χοράρχη Δημήτρη Ιεροδιακόνου, έψαλαν τα Απολυτίκια της Πεντηκοστής και του Αποστόλου Βαρνάβα, και το Στιχηρό Ιδιόμελο του Εσπερινού της Πεντηκοστής «Πάντα χορηγεῖ τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον…».

Ακολούθησε ομιλία από τον Διευθυντή της ΘΣΕΚ, Πρωτοπρεσβύτερο Κυπριανό Κουντούρη, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους αναφερόμενος στα ανάμεικτα συναισθήματα που εγείρει η φετινή Τελετή Αποφοίτησης λόγω της κοιμήσεως του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β΄, Ιδρυτή και πρώτου Προέδρου του Συμβουλίου της Σχολής. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «Η αποψινή βραδιά είναι μια γιορτή αλλά κι ένα μνημόσυνο μαζί. Γιορτή για τους ανθρώπους που απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους στον αμπελώνα της Θεολογικής μας Σχολής. Μνημόσυνο αγάπης, τιμής και ευγνωμοσύνης για τον άνθρωπο που φύτεψε τον αμπελώνα, τον πότισε, τον σκάλισε, τον κορφολόγησε και μόχθησε γι’ αυτόν μέχρι και την τελευταία πνοή της ζωής του». Στον ευσύνοπτο απολογισμό του για το πολυσχιδές έργο και τα επιτεύγματα της Σχολής, ο Διευθυντής έκανε ιδιαίτερη μνεία τόσο στη διεθνοποίηση της Σχολής μέσω των δι-ιδρυματικών συμφωνιών με άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και των συνεργασιών με άλλες Θεολογικές Σχολές, όσο και στη δυναμική παρουσία της Σχολής στην έρευνα μέσω της συμμετοχής της (σε ρόλο Συντονιστή ή Εταίρου) σε Ερευνητικά Έργα που εξασφάλισαν χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα  Erasmus+. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην επικείμενη φιλοξενία από τη ΘΣΕΚ του 19ου Συνεδρίου του Οργανισμού ΕΑRA, τον Σεπτέμβριο 2024, το οποίο και αναμένεται να παρακολουθήσουν πέρα των 600 συνέδρων, στην προσπάθεια της Σχολής να καλλιεργήσει ερευνητική κουλτούρα μέσω των πρωτότυπων πτυχιακών και διπλωματικών εργασιών των φοιτητών της, αλλά και στο νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο «Ορθόδοξη Θεολογία στην Ανατολική Μεσόγειο», το οποίο αναμένεται να υποβληθεί άμεσα για πιστοποίηση και αξιολόγηση στον αρμόδιο Φορέα ΔΙ.ΠΑ.Ε. Απευθυνόμενος στους 17 νέους αποφοίτους ο Διευθυντής υπογράμμισε την ευθύνη που αναλαμβάνουν έναντι της Εκκλησίας και της κοινωνίας, επισημαίνοντας ότι ο αληθινός  θεολόγος δεν απλώς ένας καλός μελετητής ή ένας δεινός ομιλητής ή συγγραφέας, αλλά αυτός που βρίσκεται σε διαδικασία πνευματικής μεταμορφώσεως μέσω της χάριτος του Χριστού και της εγκατοικήσεως του Αγίου Πνεύματος.

Η κύρια ομιλία της τελετής έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, Πρόεδρο του Συμβουλίου της Θ.Σ.Ε.Κ. Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ευαρέσκεια του για το θεάρεστο έργο που επιτελείται στη Σχολή από τον Διευθυντή και το λοιπό διδακτικό προσωπικό και εξήρε το χριστιανικό ήθος όσο και τον αξιολογικό προσανατολισμό της ΘΣΕΚ, αλλά και το γεγονός ότι η Σχολή έχει εδραιωθεί πλέον ως κέντρο θεολογικών συζητήσεων και ζυμώσεων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Μόρφωση και ευσέβεια είναι εξίσου σημαντικά για έναν Θεολόγο και η Θεολογική μας Σχολή έχει στόχο να προάγει το χριστιανικό φρόνημα, να μορφώνει Χριστόν εν ταις καρδίαις των φοιτητών, να δημιουργεί το επιθυμητό ήθος».

Kατά τη διάρκεια της τελετής χαιρετισμό απηύθυνε και ο Έντιμος Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Πέτρος Ξενοφώντος, εκ μέρους του Εξοχοτάτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο κ. Ξενοφώντος αναφέρθηκε στη δυναμική παρουσία της ΘΣΕΚ στο ακαδημαϊκό γίγνεσθαι και στην καίρια ανταπόκρισή της στις ανάγκες της κοινωνίας, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ένα Ίδρυμα που εμπνέει σεβασμό για το ήθος και την προσφορά του. Χαιρετισμό απηύθυναν, τέλος, οι πρωτεύσαντες απόφοιτοι του Προπτυχιακού και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, κ. Μάρκος Αβραάμ και κ. Άρτεμις Θεοφανώ Δανδουλάκη αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο της τελετής έγινε απονομή Βραβείων Ακαδημαϊκής Αριστείας καθώς και Ειδικών Βραβείων, συνολικού ύψους 8000 ευρώ, που αθλοτεθήκαν είτε από εξωτερικούς φορείς (ΚΕΟ, «Ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στο Παραλιακό Μέτωπο Πάφου», «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ηρωομάρτυρα Σάββα Χατζηπαντελή και Ανδρούλλας Χατζηπαντελή»), είτε από τη ΘΣΕΚ (Βραβείο Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄, Βραβείο Ιφιγενείας και Χαραλάμπου Μαραθεύτου, Βραβείο Νίκου Παλλαρή, Βραβείο Χριστοδούλου Παπαδοπούλου, Ρολάνδας και Θεοδώρου Παπαδοπούλλου, Βραβείο Ιερών Ναών Παναγίας Φανερωμένης, Χρυσελεούσης Στροβόλου, Παλλουριωτίσσης και Τράχωνα). Με την ευγενή χορηγία του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης θεσπίστηκε και απονεμήθηκε για πρώτη φορά φέτος ένα νέο βραβείο στη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β΄ για τον αριστεύσαντα πρωτοετή φοιτητή του ΠΠΣ Θεολογίας.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή των πτυχίων από τον Μακαριώτατο.

Ακολούθησε δεξίωση στον προαύλιο χώρο της Σχολής.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά φέτος το Κουαρτέτο Εγχόρδων Concordia (με τους Κωνσταντίνο Δεμιρτζόγλου και Βίκη Χατζηανδρέου στο βιολί, τον Νικόλα Ευθυμίου στη βιόλα και τον Δώρο Ζήσιμο στο τσέλο) προσέδωσε μια ιδιαίτερη νότα στην όλη εκδήλωση, εκτελώντας τόσο τα μουσικά κομμάτια από τον Handel και τον Vivaldi που συνόδευσαν τις πομπές των φοιτητών και των καθηγητών όσο και τρία κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια («Ψιντρή βασιλιτζιά μου», «Το γιασεμίν» «Αχερόμπασμαν») και τη μουσική σύνθεση «Το Παναΰριν», του καταξιωμένου Κύπριου συνθέτη Ε. Καραγιώργη.