14ο Πολιτιστικό Μεσημέρι: Η χαρτογράφηση της θρησκευτικότητας του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι
Η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου σας προσκαλεί στο 14ο Πολιτιστικό Μεσημέρι με τίτλο:
Η χαρτογράφηση της θρησκευτικότητας του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι
Oμιλήτρια
Δρ Zorka Sljivančanin
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022 και ώρα 13:45 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Σχολής (Ισοκράτους 1-7, 1016 Λευκωσία), ενώ θα μεταδίδεται και διαδικτυακά μέσω του πιο κάτω συνδέσμου:
Click here to join the meeting
Λόγω των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται ακόμη σε ισχύ, για παρακολούθηση της εκδήλωσης απαραίτητη είναι η προκράτηση θέσης. Είσοδος στον χώρο της Σχολής θα επιτραπεί μόνο με την προσκόμιση Safe Pass (Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό εμβολιασμού/ νόσησης/εργαστηριακού ελέγχου). Διευκρινίζεται ότι, όσοι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού, υποχρεούνται να προσκομίζουν πιστοποιητικό εργαστηριακής εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) με ισχύ 48 ωρών ή μοριακό τεστ (PCR) με ισχύ 72 ωρών. Ο έλεγχος των Safe Pass θα γίνεται μέσω της εφαρμογής CovScan Cyprus.
Για πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων: 22443066 (Δευτέρα-Παρασκευή, 9:00-15:00)
Περίληψη διάλεξης
Ο συγγραφέας Φιόντορ Μιχάηλοβιτς Ντοστογιέφσκι (1821-1881) αποτελεί μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Τα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του, εκτός από την αισθητική τους αξία, είναι αξιοπρόσεκτα λόγω της έντονης παρουσίας υπαρξιακών ανησυχιών, του διαλόγου με τον ιδεολογικό τους περίγυρο και της ανάδειξης της εσωτερικότητας των χαρακτήρων. Ως εκ τούτου, πέρα από το πεδίο των φιλολογικών ερευνών, το ντοστογιεφσκικό έργο είναι πρόσφορο για διεπιστημονικές προσεγγίσεις, και ειδικότερα από τους μελετητές με θεολογικά, φιλοσοφικά, ψυχολογικά, αλλά ακόμη και εγκληματολογικά ενδιαφέροντα.
Η παρούσα διάλεξη επικεντρώνεται στον Ντοστογιέφσκι ως θρησκευτικό στοχαστή. Συγκεκριμένα, σκιαγραφεί την ανάπτυξη της θρησκευτικότητάς του και την ανατύπωσή της στα πεζογραφικά και δημοσιογραφικά του κείμενα. Οι θρησκευτικοί στοχασμοί του λογοτέχνη διασαφηνίζονται από τις δύο εξής οπτικές γωνίες: της βιογραφίας και της δημιουργικής του παραγωγής. Κατ’ αρχάς παρουσιάζονται στοιχεία από τη ζωή του συγγραφέα, με σημεία αναφοράς το οικογενειακό του περιβάλλον, τα αναγνώσματά του και τις ιδεολογικές διακυμάνσεις της εποχής του. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σ’ εκείνα τα βιογραφικά στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προσήλωσή του Ντοστογιέφσκι στο χριστιανορθόδοξο δόγμα. Έπειτα, θα σταθούμε στα μυθιστορήματά: Έγκλημα και τιμωρία, Ηλίθιος, Δαιμονισμένοι και Αδερφοί Καραμάζοφ, εντοπίζοντας τη λογοτεχνική μετουσίωση της ανάπτυξης και αναθεώρησης ορισμένων ντοστογιεφσκικών θρησκευτικών στοχασμών. Εν κατακλείδι, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα από ποιες φάσεις πέρασε η πνευματική ζωή του Ντοστογιέφσκι και με ποιον τρόπο αυτές οι φάσεις διασταυρώνονται με το δημιουργικό του έργο, λαμβάνοντας υπόψη την εξής δήλωσή του από μία επιστολή του 1854: «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο όμορφο, πιο βαθύ, πιο συμπαθητικό, πιο λογικό, πιο ζωντανό και τέλειο από τον Χριστό. Και λέω στον εαυτό μου, με ζηλόφθονη αγάπη, όχι μόνο ότι δεν υπάρχει τίποτε, αλλ’ ότι δεν μπορεί να υπάρχει».
Βιογραφικό σημείωμα ομιλήτριας
Η Zorka Sljivančanin είναι διδάκτωρ του Τμήματος Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και απόφοιτος του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου. Το επιστημονικό της ενδιαφέρον εστιάζει στην ελληνική πεζογραφία του 20ού αιώνα, συγκριτική γραμματολογία και μεταφραστικές σπουδές. Έχει παρουσιάσει το ερευνητικό της έργο αφενός σε μεγάλο αριθμό διεθνών συνεδρίων και αφετέρου σε δημοσιεύσεις που κυκλοφόρησαν σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών της σπουδών υπήρξε υπότροφος πολυάριθμων θεσμών, π.χ. του Ιδρύματος «Ελένης και Κώστα Ουράνη» Ακαδημίας Αθηνών και της Μητροπόλεως Μαυροβουνίου και Παραθαλλασίας. Το 2021, η διδακτορική της διατριβή έχει βραβευτεί με το Βραβείο Αριστείας του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Παράλληλα με την ερευνητική της σταδιοδρομία, η Δρ Sljivancanin δραστηριοποιείται ως μεταφράστρια λογοτεχνίας. Σε μετάφρασή της έχουν δημοσιευτεί πέντε βιβλία πεζογραφίας και τρία βιβλία ποίησης. Το μεταφραστικό της έργο εστιάζει κυρίως στην προβολή της ελληνικής λογοτεχνίας της Κύπρου σε βαλκανικές χώρες.
Είναι πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη για το Μαυροβούνιο, βοηθός αρχισυντάκτη του επιστημονικού περιοδικού Akropolis: Journal of Hellenic Studies και μέλος του Διεθνούς Συλλόγου Μελετητών του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι. Η Δρ Sljivancanin εκτός από σέρβικα, που είναι η μητρική της γλώσσας, μιλά ελληνικά, αγγλικά και ρώσικα.