Τελικό Συνέδριο ELMIP
Την 1 Νοεμβρίου 2019 στο αμφιθέατρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου έλαβε χώρα με τεράστια επιτυχία το Τελικό Συνέδριο του προγράμματος ELMIP. Η προσέλευση των ενδιαφερομένων ήταν αθρόα, κυρίως φοιτητές και καθηγητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας της Κύπρου, δεσμοφύλακες, αλλά και πολύς άλλος κόσμος. Με την παρουσία τους μας τίμησαν ο πρύτανης του Ε.Π., ο διευθυντής της Θ.Σ.Ε.Κ. κ.ά.
Tο πρόγραμμα του τελικού συνεδρίου ELMIP: Empowering Learning Models in Prison απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Δικαιοσύνης, τον οποίο ανέγνωσε ο κ. Άριστος Τσιάρτας επικεφαλής του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ELMIP ο υπουργός διαμήνυσε ότι «συντείνει τα μέγιστα στην αναμόρφωση των κρατουμένων, στη βελτίωση των δυνατοτήτων τους για εργοδότηση μετά την αποφυλάκιση και στην παραγωγικότερη δυνατή επανένταξή τους στο επαγγελματικό, κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον».
Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος συνεχάρη τη Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών κ. Άννα Αριστοτέλους για το πρωτοποριακό της έργο. Η κ. Αριστοτέλους είπε ότι «η συμμετοχή του Τμήματός μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα και η δημιουργική και εποικοδομητική συνεργασία του Τμήματός μας με τους εταίρους, καθώς και του προσωπικού και των κρατουμένων σε αυτά, εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής “Παιδεία και Εκπαίδευση”, καθώς και της πολιτικής μας “Ασφάλεια”, με σκοπό μεταξύ άλλων την ανάπτυξη αντιστάσεων για αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων, οι οποίες ενδέχεται να αναδυθούν στο περιβάλλον των Φυλακών αλλά και εκτός Φυλακών, και αφορούν και τις δύο ομάδες – προσωπικό και κρατούμενους». Συγχαρητήρια δόθηκαν από όλες τις πλευρές στον Επιστημονικό Υπεύθυνο του έργου, Καθηγητή Κοινωνιολογίας και Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου Μάριο Βρυωνίδη και στους συνεργάτες του. Χαιρετισμούς απηύθυναν και εκπρόσωποι των εταίρων του προγράμματος, της ENOROS, κ. Κωνσταντίνος Κλουδάς και του οργανισμού ERGOPLAN Α.Ε. Αθηνών, κ. Ουρανία Ξυλούρη.
Ακολούθησε το επιστημονικό μέρος του προγράμματος με τις ακόλουθες, καίριες ομιλίες, οι οποίες συνθέσαν την όλη εικόνα των κρατουμένων, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την αποφυλάκιση και τόνισαν τη σημασία των παρμεβατικών προγραμμάτων.
Δρ Μάριος Βρυωνίδης, Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου, Θέμα: «Εκπαίδευση σε κοινωνικά περιθωριοποιημένες ομάδες»
Δρ Όλγα Σολομώντος Κουντούρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου, Επιστημονική Συνεργάτιδα έργου, Θέμα: «Φιλοσοφία και υλικό έργου»
Δρ Παναγιώτης Σταυρινίδης, Επίκουρος Καθηγητής Αναπτυξιακής ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θέμα: «Αλκοόλ και αντικοινωνική συμπεριφορά στην εφηβεία: ψυχοπαθολογικοί και ψυχοκοινωνικοί δείκτες»
Δρ Φωτεινή Μηλιώνη, Νομικός, Δ/ντρια Επανόδου Αθήνα, Ελλάδα, Θέμα: «Η συμβολής της Εκπαίδευσης στην κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισμένων»
Μετά το γεύμα που προσφέρθηκε, ακολούθησε το Δεύτερο Μέρος στο οποίο παρουσιάστηκαν οι εμπειρίες από τους εκπαιδευτές των κρατουμένων και προβολή βίντεο από συνεντεύξεις σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους και κρατουμένους. Στην συνέχεια η Όλγα Σολομώντος Κουντούρη παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους και κρατούμενους. Ακολούθησε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Τέλος έγινε η επίδοση των πιστοποιητικών παρακολούθησης του συνεδρίου.