ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στις Εφαρμογές Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στην Κοινότητα, οι απόφοιτοι θα έχουν μια ποικιλία από επιλογές σταδιοδρομίας. Οι απόφοιτοι καθίστανται κατάλληλα καταρτισμένοι για να εργαστούν σε ιδρύματα, δήμους, σε οργανώσεις κοινωφελών υπηρεσιών (κυβερνητικές ή ιδιωτικές) για οργάνωση κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου. Όσοι είναι ήδη εργαζόμενοι ως εκπαιδευτικοί, ή ακόμη ως εκπαιδευτές στην αστυνομία ή στο στρατό ή σε σωφρονιστικό κατάστημα ή ιερείς ή σε νοσηλευτήριο ή αλλού θα μπορούν στον χώρο εργασίας τους να αναλάβουν αντίστοιχες υπηρεσίες, π.χ., την αγωγή υγείας στο σχολείο, ή τα εκπαιδευτικά προγράμματα στην αστυνομία ή το σωφρονιστικό κατάστημα ή το νοσηλευτήριο. Οι ευκαιρίες απασχόλησης είναι επίσης διαθέσιμες σε ακαδημαϊκά περιβάλλοντα. Όσον αφορά στη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, ήδη, μέσα από τις συμφωνίες της πρακτικής άσκησης στο ενοριακό έργο και με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, δημιουργούνται οι προοπτικές για να προκύπτουν ευκαιρίες απασχόλησης και εργοδότησης.

Μπορούν, για παράδειγμα, να επωφεληθούν από ευκαιρίες απασχόλησης ως στελέχη ενοριών της Εκκλησίας της Κύπρου, ή μη κερδοσκοπικών οργανισμών, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (σε Δήμους και κοινότητες), στη Δημόσια Υπηρεσία, σε Ημικρατικούς Οργανισμούς σε φορείς κ.λπ.

Παρόλο που το μεταπτυχιακό δίπλωμα στις εφαρμογές ψυχολογίας και συμβουλευτικής δεν απονέμει επαγγελματικό προσόν, προσφέρει στον κάτοχο του τίτλου σπουδών δυνατότητες για ανώτερη θέση στην αγορά εργασίας, ειδικά για τις θέσεις εργασίας που αφορούν τον σχεδιασμό και τη διαχείριση προγραμμάτων πρόληψης/παρέμβασης. Απόφοιτη του Μ.Π.Σ. που κατέθεσε τον Τίτλο Μεταπτυχιακών Σπουδών «Master οf Arts Στις Εφαρμογες Ψυχολογιας και Συμβουλευτικής στην Κοινότητα» στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας της Κύπρου ενημερώθηκε ότι ο τίτλος που κατέθεσε αναγνωρίστηκε ως επιπρόσθετο προσόν και μοριοδοτήθηκε η θέση της στον Πίνακα Διοριστέων με δύο (2) επιπρόσθετες μονάδες μοριοδότησης, ενώ η θέση της στον Πίνακα Διορισίμων μοριοδοτήθηκε με έξι (6) επιπρόσθετες μονάδες μοριοδότησης. Το γεγονός αυτό ανοίγει τον δρόμο για προσέλκυση στο Μ.Π.Σ. περισσότερων εκπαιδευτικών που θα μπορούσαν επιπρόσθετα να αξιοποιήσουν τον Τίτλο Σπουδών για σκοπούς ανέλιξης στην υπηρεσία τους. Απόφοιτοι μπορούν, επίσης, να εργαστούν σε ένα ακαδημαϊκό ή ερευνητικό ίδρυμα ως ερευνητές, εκπαιδευτές ή σύμβουλοι/συντονιστές. Σε ένα κοινοφελή οργανισμό ή κοινότητα μπορούν να εργαστούν σε θέσεις συντονισμού και οργάνωσης κοινωνικού έργου κ.λπ.

Κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για επαναξιολόγηση ο τίτλος σπουδών έχει απονεμηθεί σε μόλις εννιά (9) απόφοιτους. Μέ βάση στοιχεία που τηρεί το Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας της Σχολής και η Γραμματεία του Μ.Π.Σ., απόφοιτοι του Μ.Π.Σ. έχουν ήδη αναλάβει εξειδικευμένα καθήκοντα στους χώρους εργασίας τους ή έχουν εργοδοτηθεί σε ακαδημαϊκό περιβάλλον.