Διαθεματική Μελέτη Πεδίου στην Αθηένου
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 από τη ΘΣΕΚ εκπαιδευτική εκδρομή στο πλαίσιο του θεσμού “Διαθεματική Μελέτη Πεδίου”, που εντάχθηκε για πρώτη φορά στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Θεολογίας το 2018.
Έχοντας ως γνώμονα την πολύπλευρη και σφαιρική ανάπτυξη των φοιτητών της, η ΘΣΕΚ έχει καθιερώσει ώστε μια μέρα ανά εξάμηνο (ή τουλάχιστον ανά ακαδημαϊκό έτος) να αφιερώνεται στη διαθεματική μελέτη ζητημάτων που αφορούν τον κλάδο της Θεολογίας. Απώτερος σκοπός του θεσμού είναι να δίνεται στους φοιτητές η ευκαιρία να προσεγγίζουν διάφορα ζητήματα και θέματα πολυπρισματικά, μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, ούτως ώστε να προάγεται η κριτική σκέψη, ο προβληματισμός και ο διάλογος.
Στο πλαίσιο της φετινής Διαθεματικής Μελέτης Πεδίου οι φοιτητές και το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό της ΘΣΕΚ επισκέφθηκαν την Κοινότητα της Αθηένου. Πρώτος σταθμός η Κλέανθειος Κοινοτική Στέγη Αθηένου, με την οποία η Σχολή διατηρεί στενούς δεσμούς. Στη σύναξη που έγινε στο Κωνσταντινελένειο Ίδρυμα, το προσωπικό και οι φοιτητές της ΘΣΕΚ είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τη δομή, τις ιδιαιτερότητες και το πολύπλευρο έργο της Κοινοτικής Στέγης και του Ιδρύματος, όπως επίσης και για τον βαρυσήμαντο ρόλο που παίζει ο εθελοντισμός στην Αθηένου. Οι φοιτητές της ΘΣΕΚ ψυχαγώγησαν μουσικά τους ενοίκους της Στέγης με διάφορα παραδοσιακά τραγούδια, ενώ δεν έλειψε και ο χορός. Θερμές ευχαριστίες στους μουσικούς μας Γιώργο Καλλονά (στο βιολί) και Θεολόγο Παπακωστόπουλο (στο κλαρίνο), αλλά και για την υπέροχη φιλοξενία από το προσωπικό της Στέγης και κυρίως τη Διευθύντρια, κ. Θεοδώρα Κουμίδου, τη Λειτουργό κ. Δήμητρα Κουμίδου και τον Πρόεδρο κ. Βάσο Χατζηγιαννακού.
Επόμενος σταθμός το Καλλινίκειο Μουσείο, άλλο ένα στολίδι της Αθηένου. Στο Καλλινίκειο μας υποδέχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς, ενώ η ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου έγινε από την Έφορο του Καλλινίκειου κ. Νόνη Παπουή-Πασιάντη. Τελευταίος σταθμός η εκκλησία της Παναγίας της Χρυσελεούσας, η οποία αποτελεί την κύρια εκκλησία της κοινότητας, όπως και η παλαιότερη εκκλησία (κτίσμα του 18ου αιώνα), επίσης αφιερωμένη στην Παναγία τη Χρυσελεούσα, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Η ξενάγηση στις δύο εκκλησίες έγινε από τον Πρωτ. Δημήτριο Παπαϊωάννου και από τον κ. Ανδρέα Φούλια, Θεολόγο και Βυζαντινολόγο, Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό στη ΘΣΕΚ.
Η Μελέτη Πεδίου ολοκληρώθηκε με πλούσιο γεύμα, από το οποίο φυσικά δεν απουσίαζε το φημισμένο “οφτό” της Αθηένου.