Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού, Διευθυντής
Προφίλ
Ο Πρωτ. Κυπριανός Κουντούρης είναι Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού στη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου και κατέχει τη θέση του Διευθυντή της Σχολής. Υπηρέτησε για τρεις δεκαετίες στον χώρο της Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κύπρο. Τόσο στο Η.Β., όσο και στην Κύπρο κατείχε τη θέση Διευθυντή Σχολείων και ανάπτυξε πλούσια δραστηριότητα και εμπειρία στην εφαρμογή καινοτόμων και πρωτοπόρων προγραμμάτων και δράσεων. Κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα με τίτλο «Συμβολή στην ιστορία της Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης του Παροικιακού Ελληνισμού στη Μεγάλη Βρετανία (20ος αιώνας) – περίπτωση μελέτης: το Ελληνορθόδοξο Σχολείο Αγίου Δημητρίου, στο Βόρειο Λονδίνο» από τη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων της Ελλάδας (2015) και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (MA) στη διδακτική της Ιστορίας από το University of London (1995), καθώς και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (Dip.Ed) από το University of London (1992). Ερευνητικά ασχολείται με μεταδιδακτορικές σπουδές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο καταγράφοντας και αναλύοντας τον Κώδικα της εκκλησίας του Αγίου Ανδρονίκου στο Δάλι. Έχει δημοσιεύσεις, παρουσιάσεις σε διεθνή και τοπικά συνέδρια.
Αναπληρωτής Καθηγητής Λειτουργικής, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών
Προφίλ
Ο Αρχ. Γρηγόριος Ιωαννίδης είναι Aναπληρωτής Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου με γνωστικό αντικείμενο τη «Λειτουργική». Είναι επίσης υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης. Διδάσκει μαθήματα Λειτουργικής στο προπτυχιακό πρόγραμμα Θεολογίας. Παράλληλα, διακονεί ως Πρωτοσύγκελλος στην Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος. Είναι μέλος της Θρονικής Επιτροπής και υπεύθυνος του Γραφείου Εκκλησιαστικής Διακονίας και Διαφώτισης της Μητρόπολης (λειτουργία Xριστιανικών Συνδέσμων Γυναικών και Κύκλων Αγίας Γραφής, διοργάνωση ομιλιών, διαλέξεων, ημερίδων, μαθητικών συνεδρίων, κατασκηνώσεων κ.ά.). Πέρα από το λειτουργικό, ποιμαντικό και κοινωνικό έργο, εκπροσωπεί την Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος σε Συνοδικές Επιτροπές και στο Τμήμα Αρχαιοτήτων αναφορικά με τα αρχαία μνημεία της μητροπολιτικής περιφέρειας.
Η Δρ Όλγα Σολομώντος – Κουντούρη είναι Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, Υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Εφαρμογές Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στην Κοινότητα, και Υπεύθυνη Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων στη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου. Έλαβε τον τίτλο του Επίτιμου Ανώτερου Επιστημονικού Συνεργάτη στο τμήμα Ψυχολογίας & Ανθρώπινης Ανάπτυξης στο IOE-UCL. Κατέχει Διδακτορικό στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία (2006) και Μάστερ στην Ανάπτυξη του Παιδιού (1994) από το Institute of Education (IOE). Έχει αναπτύξει δύο ερευνητικές κατευθύνσεις. Η πρώτη, αφορά την αναπτυξιακή ψυχολογία της εφηβείας με εστίαση: (α) στην ταυτότητα (β) στην παραβατικότητα και (γ) στον εκφοβισμό. Η δεύτερη, αφορά την εφαρμοσμένη ψυχολογία με εστίαση στην εφαρμογή και την αξιολόγηση προληπτικών και παρεμβατικών προγραμμάτων: (α) για την εκπαίδευση νεαρών παραβατών για απόκτηση επαγγελματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων που θα βοηθήσουν στην επανένταξή τους, (β) τη μείωση του σχολικού εκφοβισμού. Με την ερευνητική της ομάδα εφαρμόζει εκπαιδευτικά παρεμβατικά προγράμματα σε κρατούμενος, π.χ. τα ευρωπαϊκά προγράμματα ELMIP, CUP, SEMELI, Golden Thread, RECOMMIT. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την Professor Dagmar Strohmeier, εφάρμοσαν το Viennese Social Competence Program -ViSC σε Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο 2012-2020. Υπηρέτησε ως διορισμένο μέλος του Συμβουλίου Φυλακών για την περίοδο 2016-2022. Είναι μέλος επιστημονικών συνδέσμων, έχει αρκετές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και πολλές παρουσιάσεις σε διεθνή και τοπικά συνέδρια. Στον οργανισμό European Association for Research on Adolescence (EARA) υπηρετεί ως συντονίστρια των εθνικών αντιπροσώπων, εκδότρια του ενημερωτικού δελτίου και εκλεγμένο μέλος της εκτελεστικής επιτροπής. Είναι επίσης η συντονίστρια του 19ου Διεθνούς Συνεδρίου του EARA που διοργανώνει στη Λεμεσό της Κύπρου τον Σεπτέμβριο του 2024. https://cyprusconferences.org/eara2024/.
Eπίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας
Προφίλ
Η Δρ Μαρία Παύλου είναι Eπίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου. Διδάσκει στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Θεολογίας. Είναι, επίσης, Υπεύθυνη Διασφάλισης Eσωτερικής Ποιότητας και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων. Eίναι αριστούχος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (κλασική κατεύθυνση) του Αριστοτελείου Παν. Θεσ/κης (2002) και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Bristol στο Ην. Βασίλειο (2007). Kατέχει επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα (ΜΑ) στις Κλασικές Σπουδές (Παν. Leeds, 2003) και μεταπτυχιακό δίπλωμα (MSc) στην Ψηφιακή Εκπαίδευση (Παν. Εδιμβούργου, 2018). Από το 2005 μέχρι σήμερα εργάστηκε ως Ειδική Επιστήμονας στο Παν. του Βristol (2005-2009), στο Παν. Κύπρου (2014-2018), και στο Ανοικτό Παν. Κύπρου (2010-2013 & 2018). Επιπροσθέτως, εργάστηκε ως μεταδιδακτορική συνεργάτις σε ερευνητικά έργα στο Παν. Κύπρου (2010-2011, 2015-2017) και στο Ανοικτό Παν. Κύπρου (2012-2015). Διετέλεσε υπότροφος διαφόρων φορέων: Center for Hellenic Studies (Harvard University), Μargo Tytus Summer Fellow (University of Cincinnati), Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος, Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, Αrts and Humanities Research Council (Ην. Βασίλειο), Fondation Hardt (Γενεύη), Ίδρυμα Ι. Κωστοπούλου. Έχει δημοσιεύσει αριθμό άρθρων και βιβλιοκρισιών σε έγκυρα διεθνή περιοδικά με σύστημα κριτών και σε συλλογικούς τόμους, ενώ έχει ασχοληθεί και με την κριτική ποίησης/θεάτρου, όπως επίσης και με τη θεατρική γραφή. Έχει επιμεληθεί (μαζί με τους καθηγητές Β. Λιαπή και Α. Πετρίδη) τον συλλογικό τόμο DebatingwiththeEumenides, που δημοσιεύτηκε το 2018 από τις εκδόσεις Cambridge Scholars, όπως επίσης και τον συλλογικό τόμο FramingtheDialogues: HowtoReadOpeningsandClosuresinPlato (μαζί με τον Καθ. Α. Τσακμάκη και τη Δρα Ε. Κακλαμάνου), o οποίος δημοσιεύτηκε το 2020 από τον εκδοτικό οίκο Brill. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας σχεδίασε και συντόνισε τη δράση «Διαδικτυακές Συναντήσεις Αγάπης» (https://www.theo.ac.cy/διαδικτυακές-συναντήσεις-αγάπης/) και στο παρόν στάδιο συντονίζει το Έργο AUGE (Αdvancing Utterly Green Environments) του Προγράμματος Εrasmus+ (K2).
Ο δρ Χρυσοβαλάντης Κυριάκου είναι Λέκτορας Εκκλησιαστικής Ιστορίας στη Θεολογική Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου. Ο δρ Κυριάκου έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Royal Holloway, University of London. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εκκλησιαστική ιστορία και ιστοριογραφία, ιδιαίτερα στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου από την Ύστερη Αρχαιότητα έως τους Νεώτερους Χρόνους. Ο δρ Κυριάκου έχει συγγράψει 4 μονογραφίες, μεταξύ των οποίων: Orthodox Cyprus under the Latins, 1191–1571: Society, Spirituality, and Identities (Lexington Books: New York–London, 2018).
H Μαρία Πετρίδου είναι Λέκτορας Κλινικής Ψυχολογίας στη Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου και εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος. Απέκτησε το πρώτο πτυχίο στη Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ακολούθως συνέχισε με σπουδές στην Ολλανδία, στο Πανεπιστήμιο του Leiden (Universiteit Leiden), με ειδικότητα στην Κλινική Ψυχoλογία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην μελέτη των νευροψυχοβιολογικών παραγόντων που συνδέονται με την ανάπτυξη άγχους, παραβατικής, αντικοινωνικής συμπεριφοράς, και ενσυναίσθησης σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες και στην παραβατική συμπεριφορά εφήβων. Συγκεκριμένα, ανέπτυξε καινοτόμα παρέμβαση με τη χρήση βιντεοπαιχνιδιών (π.χ. Βιονάδρασης) για αύξηση του αυτό-ελέγχου και βελτίωση γνωστικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων σε νεαρούς ενήλικες με άγχος και εξωτευρικευμένα προβλήματα. H ερευνητική της δουλειά έχει παρουσιαστεί σε τοπικά συνέδρια και δημοσιευτεί σε υψηλού κύρους επιστημονικά περιοδικά. Διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο μαθήματα ψυχολογίας και συμβουλευτικής. Παράλληλα, συμμετέχει στην ανάπτυξη βιωματικών εργαστηρίων στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και μείωση του στίγματος των κρατουμένων σε συνεργασία με το τμήμα Κυπριακών Φυλακών. Είναι εκλεγμένο μέλος των νεαρών ερευνητών του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου για τη μελέτη της εφηβείας (ΕΑRA). Η προώθηση του επαγγέλματος του ψυχολόγου, αλλά και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας βρίσκεται υψηλά στις αξίες της. Για αυτό το λόγο είναι εκλεγμένο μέλος του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου και δραστηριοποιείται στη συγγραφή άρθρων και στην παροχή εκπαιδευτικών σεμιναρίων (workshops) στην κοινότητα.
Η Λουίζα Μιχαήλ είναι μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας της Κύπρου και είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό και την εποπτεία της Πρακτικής Άσκησης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Εφαρμογές Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στην Κοινότητα». Επιπλέον, έχει αναλάβει Διοικητικά καθήκοντα στη Γραμματεία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών και προσφέρει στήριξη και βοήθεια σε άλλα Ακαδημαϊκά θέματα. Συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα: (α) Στο παρεμβατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για κρατούμενους, Convicts Upskilling Pathways (CUP) συμμετείχε ως εκπαιδεύτρια. (β) Στο παρεμβατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για κρατούμενους «The Golden Thread» (2022-2024), συμμετέχει ως μέλος της ερευνητικής ομάδας της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας της Κύπρου.
Έχει αποφοιτήσει από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου απέκτησε τον πρώτο της τίτλο στην Ψυχολογία. Η Λουίζα Μιχαήλ έχει ειδικευτεί στη Σχολική Συμβουλευτική και Καθοδήγηση, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ακολούθως, το 2021, απέκτησε τον δεύτερο μεταπτυχιακό της τίτλο στις Εφαρμογές Ψυχολογίας και Συμβουλευτική στην Κοινότητα, της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου.
Καθηγητής Θεολογίας, Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό
Προφίλ:
Ο Μητροπολίτης Κρήνης Κύριλλος Κατερέλος είναι Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Νομική, Φιλοσοφία και Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα έλαβε τον μεταπτυχιακό του τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Είναι διδάκτωρ Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Επιπλέον είναι κάτοχος δεύτερου διδακτορικού τίτλου από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την επίβλεψη του Μητροπολίτη Παντελεήμων Ροδόπουλου (Τυρολόης). Γνωρίζει άπταιστα γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, ρωσικά και αγγλικά. Επιπλέον είναι γνώστης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και των λατινικών. Στις 7 Φεβρουαρίου 2008 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε παμψηφεί Επίσκοπο της πάλαι ποτέ Επισκοπής Αβύδου. Η Χειροτονία του σε Επίσκοπο τελέσθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2008. Στις 16 Φεβρουαρίου 2021 η Σύνοδος τον εξέλεξε Μητροπολίτη Κρήνης και την ίδια ημέρα με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ορίσθηκε Πατριαρχικός Έξαρχος της νεοσυσταθείσας Πατριαρχικής Εξαρχίας Μελίτης. Είναι τακτικός Καθηγητής με έδρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας το 2007-2009 και αντίστοιχα το 2020-2022. Διδάσκει επίσης στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας στο Σαμπεζύ της Γενεύης. Από το 2017, είναι Επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρείας του εκκλησιαστικού Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών, καθότι διακόνησε ως πρόεδρός της για μια δεκαετία. Ως ακαδημαϊκός με διεθνή παρουσία έχει συγγράψει πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κρήνης Κύριλλος, Πατριαρχικός Έξαρχος Μάλτας, ορίστηκε ως Ορθόδοξος Συμπρόεδρος της Μικτής Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Λουθηρανών.
Καθηγητής Πατρολογίας, Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό
Προφίλ
Ο Αρχιμ. Νικόλαος Ιωαννίδης είναι αφυπηρετήσας Τακτικός Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Kαθηγητής της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου. Συμμετείχε ως εισηγητής σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επιβλέψει πολλές διπλωματικές εργασίες και διδακτορικές διατριβές και έλαβε μέρος σε πολλές τριμελείς και επταμελείς επιτροπές κρίσεως διπλωματικών και διδακτορικών διατριβών καθώς και σε πολλές τριμελείς εισηγητικές επιτροπές και εκλεκτορικά σώματα για την κρίση Λεκτόρων, Επικούρων, Αναπληρωτών και Τακτικών Καθηγητών στο ΕΚΠΑ, στο ΑΠΘ και στη Θεολογική Σχολή Πανεπιστημίου Βελιγραδίου. Επί σειρά ετών μετείχε και μετέχει, ως μέλος, σε Συνοδικές Επιτροπές της Εκκλησίας της Ελλάδος (Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου και Λειτουργικής Αναγεννήσεως). Διετέλεσε επί δεκαετία Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας. Έχει τιμηθεί από το Πατριαρχείο Μόσχας με το παράσημο του Αγίου Σεργίου και από την Εκκλησία της Ελλάδος με την ανωτάτη διάκριση, τον «Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου».
Η Δρ Σουλτάνα Δ. Λάμπρου είναι Καθηγήτρια της Χριστιανικής Γραμματείας από τον 9ο έως τον 15ο αι. στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε θεολογία στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Περάτωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο Τμήμα, από όπου έλαβε το Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό Δίπλωμα με Άριστα.
Διδάσκει σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού. Έχει επιβλέψει μεταπτυχιακές εργασίες και έχει συμμετάσχει σε επιτροπές μεταπτυχιακών εργασιών και διδακτορικών διατριβών που υποστηρίχθηκαν σε ελληνικά Πανεπιστήμια (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ κ.λπ.). Έχει πολλές δημοσιεύσεις στην ελληνική και αγγλική γλώσσα σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά (Ανθρωπιστικών, Ηθικών, Πολιτιστικών, Θεολογικών, Κοινωνικών θεμάτων) και συμμετοχές σε πολλά τοπικά και διεθνή συνέδρια ως ομιλήτρια και ως μέλος των οργανωτικών επιτροπών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιπλέον, συμμετείχε στην επιμέλεια και διόρθωση διαφόρων θεολογικών βιβλίων, καθώς και στην επιμέλεια πρακτικών επιστημονικών συνεδρίων. Ακόμη υπήρξε μέλος 40 εκλεκτορικών σωμάτων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, όπως και σύμβουλος και μέλος διαφόρων επιτροπών στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού και στο Α.Π.Θ.
Διετέλεσε διευθύντρια του Τομέα Αγίας Γραφής και Πατερικής Γραμματείας του Τμήματός της (2019-2020), κριτής στο Religions Journal (2021) και αξιολογήτρια των ερευνητικών υποτροφιών του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδές στη Βενετία (2021-2022). Είναι αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ και Διευθύντρια του Τμήματος Θεολογίας του Κέντρου. Διευθύντρια του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θρησκευτικός και Προσκυνηματικός Τουρισμός» του Τμήματος (2024).
Για μια δεκαετία, είναι συντονίστρια της διμερούς συμφωνίας του Προγράμματος Erasmus με το Πανεπιστήμιο Constantine the Philosopher της Nitra της Σλοβακίας, καθώς και με το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου.
H Δρ. Μαρία Σακελλαρίου είναι Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διετέλεσε Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από 01.09.2013 έως 30.11.2017 και είναι Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Προσχολική Εκπαίδευση» με έξι Κατευθύνσεις και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας του Π.Τ.Ν. (http://ecedu.uoi.gr ). Δίδαξε ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Φύλο και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση» που υλοποιείται από το ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επιστήμες Αγωγής – Κριτική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών» στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Παιδαγωγικές Θεωρίες και Παιδαγωγική και Μάθημα των Θρησκευτικών στη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου.
Καθηγητής Καινής Διαθήκης, Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό
Προφίλ
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος είναι καθηγητής Βιβλικής Θεολογίας με κυρίως γνωστικό αντικείμενο την «Καινή Διαθήκη» στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου και επισκέπτης καθηγητής στη Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας Κύπρου. Από το 2003 μέχρι το 2011 διετέλεσε Πρόεδρος του Ορθοδόξου Τμήματος και από το 2011 μέχρι σήμερα είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Εξετάσεων στο ίδιο Τμήμα του Πανεπιστημίου Μονάχου.Από το 2006 εκδίδει το γερμανόφωνο επιστημονικό θεολογικό Περιοδικό “Orthodoxes Forum” και από το 2011 τη σειρά θεολογικών Μονογραφιών “Lehr- und Studienbücher Orthodoxe Theologie”. Είναι μέλος της Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου Εκκλησίας Γερμανίας και Καθολικής Εκκλησίας Γερμανίας, καθώς επίσης και της Επιτροπής Διαλόγου μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Ευαγγελικής Εκκλησίας Γερμανίας.Συμμετέχει σε διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και είναι μέλος πολλών Επιστημονικών Εταιρειών, Ιδρυμάτων και Επιτροπών. Έχει συμμετάσχει σε Επιτροπές Αξιολόγησης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε Πανεπιστήμια της Ελλάδος και της Κύπρου μετά από πρόσκληση των αντιστοίχων φορέων Α.ΔΙ.Π. Ελλάδος και ΔΙ.Π.Α.Ε. Κύπρου. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και διάφορες μελέτες και άρθρα στους τομείς κατά πρώτον της Εισαγωγής, Ερμηνείας και Θεολογίας της Καινής Διαθήκης και κατά δεύτερον της Βυζαντινής Μoυσικoλoγίας, Λειτουργικής και Υμνολογίας της πρώιμης Εκκλησίας. Κεντρική θέση στις ερευνητικές και διδακτικές του δραστηριότητες κατέχει η θεματική περί γλωσσικής εξέλιξης στα ελληνιστικά και πρωτοχριστιανικά χρόνια με άξονα την «Κοινή» γλώσσα της Καινής Διαθήκης.
Καθηγητής Θεολογίας, ΕΚΠΑ - Συνεργζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό
Προφίλ
Εκπαίδευση: Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1968. Σπουδές στο Τμήμα Θεολογίας το 1990. Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και στο Mainz της Γερμανίας. Ταυτόχρονες σπουδές στη Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείο Σκαλκώτα – μέλος και σολίστ της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας. Το 1999 αναγορεύτηκα διδάκτωρ θεολογίας με τη διατριβή «Η Επουράνιος Λατρεία στα Αποκ. 4-5».
Ερευνητικά ενδιαφέροντα: 1996-2001 δίδαξα το μάθημα των ορθόδοξων θρησκευτικών σε γερμανικά Σχολεία του κρατιδίου της Έσσης και συνέταξα τα αναλυτικά Προγράμματα της διδασκαλίας τού ιδίου μαθήματος. Από το 2001 διδάσκω στο ΕΚΠΑ Ερμηνεία της Καινής Διαθήκης και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο την ενότητα ΟΡΘ50Η Ιστορική Πορεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Θεολογίας στο Ευρύτερο Θρησκευτικό και Πολιτισμικό Περιβάλλον (Ύστερη Αρχαιότητα- 18ος αιώνας). Είμαι μέλος της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καινοδιαθηκολόγων, ενώ έχω δημοσιεύσει άρθρα στη γερμανική και την αγγλική γλώσσα.
Καθηγητής Θεολογίας ΑΠΘ, Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό, ΘΣΕΚ
Προφίλ
Ο Αθανάσιος Παπαρνάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967, όπου και διαμένει μόνιμα. Εργάσθηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως προσωρινός αναπληρωτής καθηγητής και δίδαξε το μάθημα των Θρησκευτικών σε σχολεία των Νομών Θεσσαλονίκης και Κιλκίς. Από το 2001 υπηρετεί ως μέλος ΔΕΠ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο «Ερμηνεία Παλαιάς Διαθήκης και Βιβλική Θεολογία». Ιδιαίτερος τομέας των ενδιαφερόντων του αποτελεί η εκκλησιαστική αγωγή των νέων, στα πλαίσια της οποίας δραστηριοποιείται έντονα από το 1983 υπηρετώντας στο κατηχητικό έργο της Εκκλησίας όλων των επιπέδων σε διάφορες ενορίες των Μητροπόλεων Θεσσαλονίκης και Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, διοργανώνοντας σχετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για ομάδες νέων.
Ομότιμος Καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας, Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό
Προφίλ
Κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού στην Εξελικτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Rutgers του New Jersey. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Σχολικής Ψυχολογίας, στο Φ.Π.Ψ., Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πλούσια διδακτική εμπειρία σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό επίπεδο και επιμόρφωση εκπαιδευτικών στα θέματα της ειδικότητάς του. Διαθέτει πλούσια δράση στην οργάνωση διεθνών και τοπικών επιστημονικών συνεδρίων. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής επιστημονικών περιοδικών. Συμμετείχε σε πολλά ερευνητικά προγράμματα με Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των Η.Π.Α. Έχει πολλές δημοσιεύσεις άρθρων σε περιοδικά με κριτές, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, βιβλία, ψυχομετρικά εργαλεία, επιμέλεια εκδόσεων, επιμέλεια ειδικών τευχών επιστημονικών περιοδικών. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών συνδέσμων και έχει πολλές παρουσιάσεις σε διεθνή και τοπικά συνέδρια.
Η Δρ Αγγελική Λεονταρή είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με Γνωστικό αντικείμενο τη Σχολική Ψυχολογία. Ανήκει στο Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου. Διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ψυχολογίας τα μαθήματα της Συμβουλευτικής. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά με κριτές. Είναι βοηθός Σύνταξης στο περιοδικό Hellenic Journal of Psychology, μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού International Journal of School and Cognitive Psychology, κριτής σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Υπήρξε ακαδημαϊκή Σύμβουλος στην Επιτροπή Ψυχολογίας του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (2004-2008) και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Έργου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας (ΓΓΙΦ), «Ενίσχυση των δράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και την καταπολέμηση της βίας» (2009-2011). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην εικόνα του εαυτού, την εικόνα του σωματικού εαυτού, την αυτο-εκτίμηση, τους ‘δυνητικούς εαυτούς’, τα κίνητρα μάθησης και επίτευξης, την κατανόηση της έννοιας του θανάτου και της μεταθανάτιας ζωής από τα παιδιά και το άγχος του θανάτου.
Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό
Προφίλ
Ο Γεώργιος Φίλιας γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Ως αριστούχος και υπότροφος, συνέχισε τις σπουδές του, στον χώρο της ιστορίας και θεολογίας της χριστιανικής λατρείας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στο Καθολικό Πανεπιστήμιο των Παρισίων, από τα οποία έλαβε το “Ανώτατο Δίπλωμα Λειτουργικών Σπουδών”, δύο “Διπλώματα εμπεριστατωμένων σπουδών” (D.E.A.) στη Λειτουργική και στην παλαιοχριστιανική ιστορία, καθώς και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης με ειδίκευση στη λειτουργική. Ακολούθως μελέτησε τη χειρόγραφη ευχολογική παράδοση στη βιβλιοθήκη του Βατικανού, καρπός της οποίας υπήρξε η δεύτερη διδακτορική του μελέτη και η αναγόρευσή του σε Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Στο παρόν στάδιο είναι Καθηγητής στο ΕΚΠΑ, όπου και διδάσκει μαθήματα Λειτουργικής, Ομιλητικής, Θεολογίας της Λατρείας και Εορτολογίας. Υπηρέτησε επί μακρόν ως καθηγητής Μέσης Εκπαιδεύσεως σε Πειραματικά Λύκεια και Γυμνάσια και συμμετείχε ως συνεργάτης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σε προγράμματα αναθεωρήσεως των αναλυτικών προγραμμάτων του μαθήματος των Θρησκευτικών, στη διδασκαλία επιμορφώσεως των καθηγητών Μ.Ε. καθώς και στις συγγραφικές ομάδες δύο διδακτικών βιβλίων.
Ο Δρ. Ζήσης Μελισσάκης είναι Κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (Τομέα Βυζαντινών Ερευνών) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Οι κυριότερες έρευνές του επικεντρώνονται σε μοναστηριακές βιβλιοθήκες, ιδίως του Αγίου Όρους και της Πάτμου, με αντικείμενα παλαιογραφικού, κωδικολογικού, αλλά και ιστορικού-αρχειακού ενδιαφέροντος. Οι βασικές τρέχουσες εργασίες του αφορούν στην καταλογογράφηση των χειρογράφων της Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου και χειρογράφων και παλαιτύπων της αθωνικής Μονής Ιβήρων. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα με θέμα τον βυζαντινό και μεταβυζαντινό ελληνικό κώδικα. Από το 2002 έως σήμερα διδάσκει Ελληνική Παλαιογραφία στο Φροντιστήριο Ιστορικών Επιστημών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και έχει δώσει σεμιναριακές διαλέξεις στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο σε διάφορα ελληνικά πανεπιστήμια. Τα τελευταία χρόνια έχει οργανώσει δύο διεθνή θερινά σχολεία Ελληνικής Παλαιογραφίας και Βυζαντινής Επιγραφικής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στη Μονή της Πάτμου.
Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος (Καραγιάννης) διδάσκει Δογματική στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου. Εξελέγη Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος το 1996 και Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου το 2007. Κατέχει Πτυχίο Θεολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μεταπτυχιακό τίτλο από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Φριβούργου της Ελβετίας. Είναι κάτοχος δύο Διδακτορικών τίτλων στη Θεολογία. Το πρώτο Διδακτορικό από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Φριβούργου στην Ελβετία, στα γαλλικά, με τίτλο «Οντολογική διάκρισις ουσίας και ενέργειας και γνώσεως του Θεού κατά τον Άγιον Μάξιμον τον Ομολογητήν» (“MaximeleConfesseur: essenceeténergiesdeDieu”). Το δεύτερο Διδακτορικό το απέκτησε από τη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ολοκληρώνοντας Διδακτορική Διατριβή με τίτλο «Η γνώση του Θεού κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό». Υπηρέτησε για πολλά χρόνια τον διαχριστιανικό διάλογο ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας Κύπρου. Το 2022 εξελέγη Πρόεδρος, εκ μέρους των Ορθοδόξων, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Είναι μέλος επιστημονικών σωμάτων, επιτροπών, συμβουλίων, επιτροπών διοργάνωσης συνεδρίων. Έχει λάβει μέρος σε σωρεία διεθνών συνεδρίων και έχει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο, με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάσεις σε διεθνή και τοπικά συνέδρια. Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος» – Ινστιτούτου Μελετών, Ερευνών και Πολιτισμού. Ως Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου αναπτύσσει ποιμαντικό και κοινωνικό έργο, προβάλλοντας ιδιαίτερη μέριμνα για τις υπό κατοχή ενορίες της μητροπολιτικής του περιφέρειας.
Ο Δρ. Ιωάννης Μπέκος είναι διδάκτορας Θεολογίας (Γενεύη, Ελβετίας) και Γνωστικής Ψυχολογίας (Μπέρμιγχαμ, Ηνωμένο Βασίλειο) και ανήκει στο Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου. Διδάσκει στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών τα μαθήματα: Φιλοσοφία, Χριστιανική Ηθική και Βιοηθική. Από το 2006 διδάσκει Ηθική στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Κύπρου ενώ για περισσότερο από μια δεκαετία υπήρξε μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου. O Δρ. Μπέκος είναι αξιολογητής (Ethics Review Expert) ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (FP7, Ορίζοντας 2020, Ορίζοντας Ευρώπη 2024) από το 2014. Έχει δημοσιεύσει άρθρα του σε περιοδικά και σειρές διεθνούς κύρους όπως ChristianBioethics, StudiesinChristianEthics, InternationalJournalofPublicTheology και StudiaPatristica.Είναι συγγραφέας του βιβλίου Ποια Ηθική; Ποια Ιστορία. Η Θεία Λειτουργία και η μεταμόρφωση του ανθρώπου από τις εκδόσεις Εν πλω (Αθήνα, 2010). Το τελευταίο του βιβλίο EuthanasiaandPatristicTradition: ReadingStJohnDamasceneandStSymeontheNewTheologianonChristianBioethics κυκλοφορεί από τις εκδόσεις James Clarke & Co (Κέιμπριτζ, 2019).
Η Δρ. Μύρια Κκάλη είναι Ακαδημαϊκή Διευθύντρια στο CIM Λευκωσίας και Αναπληρώτρια Διευθύντρια στο Cyprus Centre for Business Research. Διδάσκει Marketing, Συμπεριφορά Καταναλωτή (Consumer Behaviour), Global Marketing και Ερευνητικές Μεθόδους στο προπτυχιακό πρόγραμμα Business Studies with Marketing και Contemporary Marketing Challenges στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Digital Marketing. Κατείχε τη θέση Βοηθού Λέκτορος στο Nottingham University Business School κατά την περίοδο 2012-2016 όπου και διεξήγαγε την Διδακτορική της έρευνα για την απόκτηση PhD in Business and Management με εξειδίκευση στον τομέα του Marketing. Έχει αναπτύξει ερευνητική κατεύθυνση στον τομέα του Data Marketing και συγκεκριμένα στις μεθόδους επικοινωνίας και κατανόησης (sensemaking and sensegiving) μεταξύ των Αναλυτών δεδομένων και των Marketers στον επιχειρηματικό κόσμο. Έχει παρουσιάσει σε Ακαδημαϊκά Συνέδρια αλλά και εκπαιδευτικά σεμινάρια. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή της καριέρα δραστηριοποιείται και στον Μη-Κυβερνητικό τομέα μέσω του ρόλου της ως Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Διαχείρισης του Μη-κερδοσκοπικού Οργανισμού Sistema Cyprus.
Η Δρ Ιλιάδα Τοφαρίδου διδάσκει Πληροφορική στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και τοπικά συνέδρια, ενώ έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.
Έχει αναπτύξει δύο βασικές ερευνητικές κατευθύνσεις: Η πρώτη στην αποτελεσματική χρήση της Πληροφορικής στα Μαθηματικά και η δεύτερη στην ανάπτυξη ενός μαθησιακού μοντέλου για μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων τηςδιδασκαλίας.
Ο Δρ Ανδρέας Μ. Φούλιας ανήκει στο Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου. Διδάσκει στο προπτυχιακό πρόγραμμα Θεολογίας τα μαθήματα της Χριστιανικής Αρχαιολογίας και της Βυζαντινής Τέχνης. Παράλληλα εργάζεται ως Θεολόγος στη Μέση Εκπαίδευση. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ως Ειδικός Επιστήμονας το μάθημα Η Τέχνη στην Παλαιοχριστιανική Κύπρο. Είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας για την Ιστορία της Κύπρου του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και έχει συγγράψει τα κεφάλαια, Η Πρωτοχριστιανική Κύπρος, Η Παλαιοχριστιανική Τέχνη της Κύπρου και Η Πρωτοβυζαντινή Τέχνη της Κύπρου. Ο Ανδρέας Φούλιας είναι μέλος του Συμβουλευτικού Σώματος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά (Europa Nostra Grand Prix 2021). Διετέλεσε Πρόεδρος της Βυζαντινολογικής Εταιρείας Κύπρου (2016-2021), όπως και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κυπρίων Αρχαιολόγων. Είναι μέλος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Διεθνούς Ενώσεως για την Μελέτη του Αρχαίου Ψηφιδωτού (ΑΙΕΜΑ), της Παγκύπριας Ένωσης Ελλήνων Θεολόγων και διορισμένο μέλος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των κατεχόμενων Ιερών ναών, Παναγίας Ελεούσας Γενάγρων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και του Τιμίου Σταυρού Βαρωσίων/Αμμοχώστου της Ι. Μ. Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Ο Ανδρέας Φούλιας είναι επίσης Επιστημονικός Συνεργάτης στο Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, καθώς και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Καταγραφής, Συντήρησης και Επίβλεψης Μνημείων, Ναών, Ιερών Εικόνων και Κειμηλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες, επιμελήθηκε συλλογικούς επιστημονικούς τόμους και έχει συγγράψει σειρά άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και επετηρίδες, σε συλλογικούς τόμους και εγκυκλοπαίδειες, ενώ συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια στο εξωτερικό και την Κύπρο.
Η Δρ. Καρολίνα Λάμπρου ανήκει στο Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου, όπου διδάσκει το μάθημα των Αγγλικών στο προπτυχιακό πρόγραμμα Θεολογίας. Ταυτόχρονα διδάσκει στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Έχει πολυετές πείρα στον τομέα των εκδόσεων λόγω του ότι έχει εργαστεί σε εκδοτικούς οίκους στη Κύπρο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης έχει παρουσιάσει τη δουλεία της σε επιστημονικά συνέδρια στο εξωτερικό και την Κύπρο και έχει δημοσιεύσει σε ακαδημαϊκές εκδόσεις. Ασχολείται με την ηθική και την πολιτική στην ηπειρώτικη φιλοσοφία σε σχέση με τη μεταμοντέρνα τέχνη, συγκεκριμένα τη performance art.
O π. Σωκράτης Ανδρέου είναι διδάκτωρ Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επιστημονικός συνεργάτης της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου. Διδάσκει το επιλεγόμενο μάθημα: «Θέματα Εκκλησιαστικής Γραμματολογίας και Πατερικής Θεολογίας». Πρόσφατα έχει ολοκληρώσει και δημοσιεύσει τη μεταδιδακτορική του έρευνα σε Πατερικά κείμενα της Πρώιμης Βυζαντινής Γραμματείας. Είναι συνάμα ειδικός επιστήμονας διδασκαλίας στο τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο μάθημα των θρησκευτικών. Τα τελευταία ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την Βυζαντινή Λογοτεχνία και τη Χριστιανική Φιλοσοφία.
Η Δρ. Χριστίνα Χατζηαυξέντη διδάσκει από το 2020 στη Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου τα μαθήματα «Βυζαντινή Γραμματολογία», «Γλωσσικές δεξιότητες» και «Ο Άγιος Νικόλαος Καβάσιλας. Η πνευματική του μορφή μέσα από πηγές της εποχής του και το συγγραφικό του έργο». Δίδαξε ως ειδική επιστήμονας στο τμήμα Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (χειμερινό εξάμηνο 2022-23 και εαρινό εξάμηνο 2023-24), ενώ εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτρια στο τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας και στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Κύπρου στα ερευνητικά προγράμματα «ΤhaumArt: The Art of Miracle Story Collections» (Iανουάριος 2020-Ιούλιος 2021) και «Links of a Golden Chain: A Cultural History of the Late Byzantine Aristocracy (1261-1460)» (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2021, Ιούλιος-Αύγουστος 2022) αντίστοιχα. Eργάστηκε ακόμη στο ερευνητικό πρόγραμμα του Ανοικτού Πανεπιστημίου «Byzart: Byzantine Art and Archaeology on Europeana» (Σεπτέμβριος 2018- Απρίλιος 2019) και ήτανε υπότροφος του Leibniz-WissenschaftCampus Mainz «Το Βυζάντιο μεταξύ Ανατολής και Δύσης» και του ερευνητικού κέντρου μελέτης της Ευρωπαϊκής Ιστορίας (Leibniz-Ιnstitute of EuropeanHistory) στο Μάινζ, στη Γερμανία για μεταδιδακτορική έρευνα με θέμα «Η πρόσληψη του Βυζαντίου στην εκκλησιαστική ιστοριογραφία του 19. αιώνα. Σύγκριση Γερμανικών και Ελληνικών πηγών» (2015-2017). Επίσης ήταν υπότροφος στο Georg-Eckert Institute for International Textbook Research (Georg-Eckert-Iνστιτούτο για τη διεθνή έρευνα σχολικού βιβλίου) στο Βraunschweig στη Γερμανία (02.05.2017 – 26.05.2017).
Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες στη Γερμανία και σ’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ συνέγραψε διάφορα άρθρα και άλλες δημοσιεύσεις σχετικά με την κριτική έκδοση βυζαντινών κειμένων αλλά και την πρόσληψη του Βυζαντίου στην ελληνική και γερμανική προτεσταντική εκκλησιαστική ιστοριογραφία του 19ου αιώνα, καθώς και τα ελληνικά και γερμανικά σχολικά βιβλία του ίδιου αιώνα.
Ο Δρ. Πορφύριος Νταλιάνης ανήκει στο Συνεργαζόμενο Eκπαιδευτικό Προσωπικό της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου. Διδάσκει στο προπτυχιακό πρόγραμμα Θεολογίας μαθήματα σχετικά με την Παλαιά Διαθήκη. Σπούδασε στο Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ. Μετά και την ολοκλήρωση των Μεταπτυχιακών του Σπουδών μετέβη στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου της Γερμανίας, όπου παρακολούθησε βιβλικά σεμινάρια για την Παλαιά Διαθήκη και για τις γλώσσες και τους πολιτισμούς που περιβάλλουν τον κόσμο της Βίβλου. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα περάτωσε την διδακτορική του εργασία και συνέχισε την εκμάθηση αρχαίων ανατολικών γλωσσών στο ίδρυμα «Άρτος Ζωής». Έχει διδάξει Παλαιά Διαθήκη και Βιβλικά Εβραϊκά στο Τμ. Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο City Unity College και στον «Άρτο Ζωής».
Η Δρ Αμαλία Νεοκλέους είναι Διδάκτωρ Θεολογίας με Ειδίκευση στις Βιβλικές Σπουδές. Σε συνεργασία με την Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου διδάσκει στο προπτυχιακό πρόγραμμα Θεολογίας. Κατά τη διάρκεια των ετών 2009-σήμερα διδάσκει κατά διαστήματα στη Μέση Εκπαίδευση το μάθημα των Θρησκευτικών σε θέση Αντικαταστάτη. Είναι μέλος της Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής Κύπρου και υπήρξε μέλος της Παγκύπριας Ένωσης Ελλήνων Θεολόγων (ΠΕΕΘ). Κατά τα έτη σπουδών της 2000-2009 συμμετείχε σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα στην Αθήνα. Το ερευνητικό της έργο συνεχίστηκε στην Κύπρο με την δημοσίευση άρθρου στο Περιοδικό Απόστολος Βαρνάβας με τίτλο «Φόβος Θεού».
Ο Δρ Γεώργιος Κουννούσιης είναι Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου. Διδάσκει στο προπτυχιακό πρόγραμμα Θεολογίας το μάθημα Κοινωνιολογία της Θρησκείας. Ταυτόχρονα εργάζεται ως Θεολόγος στη Μέση Εκπαίδευση. Δίδασκε τα μαθήματα Κοινωνιολογία της Θρησκείας και Κοινωνιολογία του Χριστιανισμού στην Ιερατική Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας» Εκκλησίας Κύπρου από το 2015 μέχρι το 2023. Εργάστηκε ως Ειδικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής στο μάθημα της Σχολικής Εμπειρίας τα Ακαδημαϊκά Έτη 2016-2019. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους, επετηρίδες και θεολογικά περιοδικά στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Επίσης, συμμετέχει ως ομιλητής σε συνέδρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
Η Ντίνα Μουστερή, DESS, Παν. Λυών, είναι Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος, Κλινική Επόπτρια και Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια – Εγγεγραμμένο Μέλος του Συμβουλίου Ψυχοθεραπευτών του Ηνωμένου Βασιλείου (UKCP Registered Psychotherapist). Είναι Μέλος του Σώματος των Θεραπευτών του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA – CIM), Μέλος του Συνδέσμου Οικογενειακής Θεραπείας του Ηνωμένου Βασιλείου (AFT), Μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ψυχοθεραπείας (EAP), και Μέλος του Ινστιτούτου Taos των ΗΠΑ. Κατέχει επίσης τον τίτλο της Καθηγήτριας και Επόπτριας στις Συνεργατικές Διαλογικές πρακτικές (Collaborative-Dialogic Practices) από το Houston Galveston Institute και το Taos Institute (USA). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας –ΚΕΟΘ –της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος μεταξύ 2007–2013, Ιδρυτικό μέλος, Γραμματέας, Πρόεδρος και Επίτιμο μέλος, από το 2008, της Κίνησης για Αποκατάσταση και Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας, Ιδρυτής και πρώτη Πρόεδρος του Παγκύπριου Φορέα Οργανώσεων Ψυχικής Υγείας (ΠΑΦΟΨΥ), Ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Εταιρείας Συστημικών Μελετών και Ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου.
Ο Δημήτρης Ιεροδιακόνου είναι ερευνητής και μελετητής της βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής στην Ιερά Μονή Κύκκου και για τις ακαδημαϊκές χρονιές 2016-2017& 2017-2018 συνεργάζεται, για τις ανάγκες του Προγράμματος Σπουδών,με τη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου, διδάσκοντας τα μαθήματα της Βυζαντινής Μουσικής Εκτέλεσης και Βυζαντινής Μουσικής Υμνογραφίας. Έχει σπουδάσει Αρμονία στο Αλεξάνδρειο Ωδείο Θεσσαλονίκης, Αντίστιξη στο Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης καθώς και Βυζαντινή Μουσική στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Επίσης εργάστηκε ως ψάλτης για πολλά χρόνια σε διάφορους Ναούς της Λευκωσίας και της Θεσσαλονίκης.